OPASNA ZARAZA

POMOR LABUDOVA KRAJ KOPRIVNICE ZBOG PTIČJE GRIPE? Pronađeno desetak uginulih ptica, izletnike upozoravaju da ne prilaze!

 Nikola Wolf / PODRAVSKI LIST

KOPRIVNICA, ŠODERICA - Virus ptičje gripe potvrđen je i na jezeru Šoderici kod Koprivnice, potvrdili su danas u Centru za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta koji je prošli tjedan analizirao uzorke uginulih ptica.

Prva uginula životinja pronađena je u utorak (na fotografiji koju smo snimili), na što su nas upozorili naši čitatelji, a o tome smo odmah obavijestili lokalne vlasti. No dan poslije, na jezeru je pronađeno još nekoliko uginulih labudova te se taj broj kroz tjedan povećao na desetak uginulih ptica.

Labudovi na Šoderici u svakodnevoj su simbiozi s drugim divljim pticama, primjerice patkama i liskama. Budući da je u mađarskom Gyékényesu potvrđena ptičja gripa, pronađena upravo na labudovima, te nakon slučaja u Križnici kod Pitomače i potvrđenog pronalaska viruse ptičje gripe u Velikoj Gorici, Veterinarska inspekcija lešine labudova sa Šoderice poslala je na testiranje u Centar za peradarstvo kako bi se utvrdio uzrok ugibanja ptica.

Mirko Hanžeković / Podravski list

Mirko Hanžeković / Podravski list

Svake zime mnogo je izletnika na Šodericu koji labudove hrane kruhom i žitaricama. No, mjerodavni sada upozoravaju na oprez. Veterinari ističu da ne bi trebalo ići preblizu labudovima.

Ministarstvo poljoprivrede u međuvremenu je izdalo privremenu zabranu držanja peradi na otvorenom, koja će biti na snazi sve dok se ne suzbije epidemija ptičje gripe.

Mirko Hanžeković / Podravski list

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:19