NAJTUŽNIJI RAZGOVOR

POMORAC KOJI SI JE ODUZEO ŽIVOT NA SPLITSKOJ PLAŽI OTVORIO SE NOVINARU SLOBODNE Ovo su posljednje riječi koje je uputio našem kolegi

 
 Duje Klarić / CROPIX

Drama koja se u utorak navečer odvijala na splitskoj plaži Kaštelet završila je tragično. Splitski pomorac T. K. izvršio je samoubojstvo aktiviranjem bombe, smrtno je stradao u eksploziji koja je odjeknula u 19.40 sati, potvrdila je splitska policija. Na trenutak se činilo da će ga od nauma odgovoriti novinar Slobodne Dalmacije kojeg je osobno pozvao za razgovor, no nažalost u tome nije uspio. Njemu je uputio posljednje riječi.

Splićanin je oko 17 i 30 sati tog dana nazvao policiju i rekao im da se nalazi na plaži s dvije bombe te da evakuiraju građane jer ne želi da itko strada. Pregovarački tim pokušao je uspostaviti komunikaciju s njim, no muškarac je bio vidno rastrojen.

Pedesetak minuta nakon početka drame jedan od policajaca primijetio je da T. K. razgovara s nekim na mobitel i da je postao vidljivo mirniji. Rekao im je da se radi o njegovom prijatelju novinaru koji je u nekoliko navrata u Slobodnoj vrlo opširno pisao o tragediji nesretnog čovjeka.

Naime, neslužbeno se doznalo da se očajni muškarac odlučio na ovaj stravičan čin zbog sudske nepravde koja mu je nanesena kćeri prije gotovo deset godina. Njegova, tada maloljetna kći, 2009. godine je spolno zlostavljana i T. K. je policiji prijavio silovanje, za koje je teretio jednoga svoga bliskog obiteljskog prijatelja. Prijavu je podnio na ŽDO i kada je doznao da kaznene prijave za silovanje neće biti, jer navodno nije dokazana upotreba sile nad djevojčicom, T. K. je ‘poludio’ i otišao s mačetom na prijateljeva kućna vrata kojeg je sumnjičio za to (ne)djelo, o čemu je Slobodna Dalmacija tada i pisala.

Zbog cijele mučne situacije oko ovog slučaja, T. K.-u se raspala obitelj i očigledno čovjek se nije mogao nositi s tom činjenicom pa je bio izrazito ljut i bijesan na pravosudni sustav, smatrajući da nije učinio ništa kako bi procesuirao i pravedno kaznio osobu za koju je on smatrao da je učinila zlo njegovom djetetu.

Zato je nesretni muškarac kobne noći još jednom pozvao novinara Slobodne Dalmacije u kojeg je imao povjerenja. Ubrzo je policija kontaktirala novinara i zamolila ga da dođe na mjesto događaja te su po njega poslali patrolno vozilo. Ipak, stručni policijski tim nije dozvolio novinaru da se približi automobilu bojeći se za njegovu sigurnost.

- Pa, prijatelju, šta radiš, aj se smiri. Bit će sve u redu, pisat ćemo predstavke, napisat ćemo šta triba, samo ostavi te bombe. Nikome nisi naudija, neće ti policija ništa, šta meni i ikome znači da se ti ubiješ. Pobjeda će biti ako ti i ja odemo na piće, a za sve ostalo ćemo lako - govorio je kolega novinar rastrojenom čovjeku na splitskoj plaži.

- Znaš koliko te cijenim, koliko si za mene napravija, bojin se da će me ubiti - odgovorio mu je T.K. Uzalud su mu pokušavali objasniti da mu nitko neće nauditi i da ostavi bombe. Na koncu se oprostio od kolege novinara...

- Ja vas poštujem i ja sam hrvatski branitelj, neću nikome od vas nauditi. Nikome ne želim nauditi. Jeb.. ti državu, ovo je sve od ku...a - vikao je rastrojeni čovjek. Nije htio niti čuti za mogućnost da mu dovedu nekoga od članova obitelji. U jednom trenutku činilo se da će nagovaranje i uspjeti, no T.K. se potom okrenuo i krenuo natrag prema vozilu. Nazvao je potom novinara na mobitel:

- Evo, sija san u auto, zapalija san španjulet - rekao je.

- Kako si zapalija, kad imaš bombe u rukama - pitao je kolega.

- Aj, fala ti na svemu, svaka ti čast. Sad ću se raznijeti u autu - posljednje je što je rekao i spustio slušalicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:14