SKANDAL U SISKU

PONOVNO DOBILA OTKAZ IAKO JE SUDSKOM ODLUKOM VRAĆENA NA POSAO Nije dobila 34 zaostale plaće

 
Ksenija Vrebac
 Miroslav Kiš / CROPIX

SISAK – „Opet sam na cesti, drugi put u zadnje četiri godine dobila sam otkaz u istoj tvrtki, gradskom trgovačkom društvu Sisak-projekti. Novi direktor moje tvrtke Srđan Marić, koji je prije dan, dva imenovan direktorom, a istodobno je i direktor Gradskih groblja, i bliski suradnik gradonačelnice Kristine Ikić Baniček, potpisao mi je izvanredni otkaz“. Ispričala nam je ovo Siščanka Ksenija Vrebac (61), diplomirana ekonomistica, koja je u utorak, 15. svibnja dobila izvanredni otkaz ugovora o radu u trgovačkom društvu Sisak-projekti, tvrtki kojoj je osnivač i stopostotni vlasnik Grad Sisak.

U istoj tvrtki gospođa Vrebac dobila je prvi put otkaz 18. ožujka 2014. godine, pa je pravomoćnom odlukom suda vraćena na posao prije godinu dana. Sud je njezin otkaz proglasio nezakonitim, a zbog toga otkaza dobila je i presudu da je bila žrtva mobinga. Sada je, kako piše u obrazloženju (a novi direktor nije joj uručio odluku o otkazu nego ga je ostavio na oglasnoj ploči) izvaredni otkaz dobila zbog teških povreda iz radnog odnosa i drugih osobito teških činjenica zbog kojih nastavak radnog odnosa nije moguć. Otkaz je dobila bez prava na otkazni rok. Njezin krimen je što je javno progovorila o tome kako joj gradska tvrtka i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja kao Skupština Trgovačkog društva Sisak-projekti, odlučuje o svemu, odbijaju isplatiti 34 zaostale plaće, iako u pravomoćnoj presudi piše da joj radni odnos, koji je prekinut nezakonito, nikada nije prestao, te u Mirovinskom nema prekida radnog staža.

– No, kada bi mi isplatila plaću gospođa gradonačelnica bi priznala da je pogriješila, a ona smatra da je nepogrešiva, kaže Ksenija Vrebac. Dodaje kako zna da je otkaz dobila i jer je ovrhom sjela na račun tvrtke, temeljem 34 obračuna neisplaćene plaće, koje joj je potpisao tadašnji direktor Julije Katančević.

– A direktor Katančević tako je postupio jer je dobio rješenje Općinskog suda u Sisku u veljači 2017. godine da mora sudu i meni dostaviti obrazac MP1, odnosno obračun neisplaćenih plaća. Sada čujem da se prijeti prijavama i bivšem direktoru Katančeviću, a čovjek je samo provodio sudsku odluku. Za našu gradonačelnicu to je greška, kaže Ksenija Vrebac. Kao što smo već pisali, Ksenija Vrebac i Darko Weiss, oboje 61-godišnjaci i diplomirani ekonomisti, dobili su otkaz jer su, kako su im rekli, relikti prošlosti, prestari za nove izazove te da su za groblje slonova.

Imali su tada svaki po 57 godina, a glavni grijeh im je bio što su bili članovi HDZ-a. Ksenija Vrebac je pravomoćnom presudom na posao vraćena prije godinu dana, godinu dana je čekala da joj tvrtka isplati zaostale plaće. No, nije to dočekala, iako joj je s druge strane mirovinsko sjelo na plaću, jer mora vraćati mirovinu koju je primala s obzirom da je otišla u mirovinu nakon što je dobila otkaz. Javno je o tome progovorila, optužila gradonačelnicu za samovolju i nepoštivanje sudskih odluka, te je blokirala račun tvrtke Sisak-projekti kako bi naplatila svoja potraživanja, 34 neisplaćene plaće uvećane za kamate. Tako je postupila jer je dobila informacije kako gradonačelnica gasi tvrtku Sisak-projekti samo da Weissu i njoj ne bi isplatila zaostale plaće, oko 1,5 milijuna kuna zajedno.

- U kakvom mi to društvu živimo? Društvu u kojem se ne poštuju sudske odluke, u kojima se otvoreno progone radnici zbog stranačke pripadnosti ili godina života, u kojem je čovjek nemoćan da bilo što poduzme kada upadne u žrvanj bešćutnih političara, sporoga sudstva i nebrige države. U mojem slučaju, progoni me gradonačelnica, koja je u SDP-u, njenu vlast podržavaju laburisti, Most, nezavisni vijećnici, a svima i socijaldemokratima i laburistima i mostovcima puna su usta borbe za radnike i radnička prava, za pravnu državu i poštivanje zakona. Izgleda samo na papiru. Očajna sam i ne znam što da radim, osim da iznova idem na sud. No, i do sada sam dobila sudske sporove pa nisam dobila plaću, vraćena sam na posao da bih ga ponovo izgubila. Zašto bi sada bilo drugačije, pita se gospođa Vrebac.

Iz ureda gradonačelnice i gradskih službi za odnose s javnošću nismo dobili odgovor na upit o izvanrednom otkazu gospođo Vrebac i razlozima takva postupanja. Direktor Srđan Marić nije bio raspoložen za razgovor, nije imao vremena. Gospođa gradonačelnica u zadnje vrijeme ne komunicira s novinarima, posebice ne s onima koji postavljaju pitanja koja se njoj ne sviđaju.

Upitali smo predsjednicu Gradskog vijeća Siska, Ivanu Krčelić, koja je u Gradsko vijeće ušla na listi Mosta, što kaže o cijelom slučaju.

- MOST u Sisku, nije talac ni SDP-a, ni HDZ-a, niti štitimo interese jedne ili druge strane, već smo se i uključili u politički život kako bismo štitili pravnu državu, provodili njene zakone, a prvenstveno štitili interese našeg grada i naših građana. Nismo upoznati s novonastalom situacijom, niti „novim“ otkazom gđi. Vrebac (i što je do njega dovelo) te samo mogu reći da MOST, u svjetlu odgovornosti prema Gradu i građanima ovoga grada, ne može i NEĆE podržati niti jedan postupak koji je u suprotnosti sa zakonom. Grad Sisak, kao osnivač i vlasnik tvrtke Sisak projekti d.o.o., ima svoje obaveze i odgovornosti i njih mora poštovati. Ljudima koji vode ovaj Grad, grad i građani bi trebali biti ispred osobnih animoziteta i netrpeljivosti, ispred stranačkih iskaznica i boja, te bi svakako trebali slati poruku „da smo pred zakonom svi isti“, a ne tražiti načine kako da se „zakoni zaobiđu“. Stoga još jednom pozivam sve odgovorne u ovom Gradu da o tome razmisle i u skladu s tim donose svoje odluke“, stoji u odgovoru predsjednice Gradskog vijeća Siska Ivane Krčelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:23