VLADA NEMA NI LIPE

Popijač: Neka političari koji su dali potpis nađu novac za referendum

 Nina Đurđević/Cropix

ZAGREB – Sindikati su napravili posao koji su započeli usred pregovora s Vladom, a nama sada nije jasno žele li oni pregovarati ili ne. Nije neočekivan broj potpisa, jer istina je da postoji opće nezadovoljstvo zbog gospodarske situacije, izjavio je ministar gospodarstva Đuro Popijač gostujući u Dnevniku Nove TV.

Na molbu da ocijeni trenutačne odnose sa sindikatima, Popijač je odgovorio da treba prvo vidjeti žele li sindikalni čelnici vratiti u GSV-a, u okviru kojeg se vode pregovori, jer su odbili razgovore o Zakonu o radu u zadnja tri tjedna.

Podsjetimo, sindikati su danas objavili kako su prikupili najmanje 720.078 potpisa za raspisivanje referenduma o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o radu.

Popijač je ponovio kako bi referendum mogao koštati oko 170 milijuna kuna te istaknuo kako će i politički čelnici koji su sudjelovali u prikupljanju i davanju potpisa morati reći kako namaknuti novac za referendum.

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je na današnjoj sjednici Vlada da u proračunu ni lipa nije planirana za održavanje referenduma ni izbora u ovoj godini.

- I oni će prilikom slijedećeg rebalansa proračuna morati reći gdje i kome skinuti da se nađe novac za referendum. Bit će to zanimljiva rasprava – rekao je Đuro Popijač.

Ministar Popijač izjavio je da očekuje da se u skladu sa zakonskim rješenjima provede što se treba provesti i da se referendum održi.

Također je rekao da sindikate poziva na razgovore svaki dan, ali da se oni ne odazivaju, ne znam zašto.

- Poruke koje danas šalju neki sindikalni čelnici prema kojima će oni sada biti ti koji će kreirati Zakon o radu na štetu poduzetnika, dakle i na štetu samih radnika, to se ne može zaista prihvatiti, jer nije Zakon o radu samo pitanje sindikata, nego je to temeljni dokument kojim se uređuje tržište rada. Ne može se prihvatiti jednostrana aktivnost da će samo sindikati živjeti i odlučivati, a mi ćemo morati slijediti samo njihove preporuke. To će zaista sada jako teško ići – rekao je Popijač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:18