DUOLINGO

POPULARNA APLIKACIJA OTKRILA ZANIMLJIV PODATAK Bivša Jugoslavija luda za njemačkim, nije teško zaključiti zbog čega

 Ilustracija / Profimedia, Panthermedia

Popularna aplikacija za učenje stranih jezika “Duolingo” brzo je osvojila Europu i svijet, jer predstavlja jednostavan i besplatan model za stjecanje osnovnih znanja 11 svjetskih jezika.

Nedavno su objavili više nego znakovitu kartu popularnosti jezika koji se na razini europskoga kontinenta uče ovim putem.

Engleski posve očekivano dominira u većini zemalja, dok se španjolski najviše uči u Velikoj Britaniji i Irskoj, Norveškoj, Finskoj i na Islandu. Krajnji kuriozum predstavljaju zemlje bivše Jugoslavije s pridruženom Albanijom i Bugarskom, gdje se jedino - u čitavoj Europi - intenzivno uči njemački, u evidentnoj masovnoj pripremi stanovništva za odlazak trbuhom za kruhom na njemačko tržište rada.

Na prvi pogled bizarne rezultate jezične naobrazbe bilježi i Švedska, gdje je domicilni švedski najučestaliji predmet interesa korisnika “Duolinga”. Rješenje rebusa takve statistike se također krije u doseljenoj radnoj snazi: još podaci iz 2015. svjedoče kako se svaki šesti stanovnik rodio u nekoj drugoj zemlji, a u međuvremenu su Švedsku naselile tisuće novih migranata, ponajviše iz Sirije i Afganistana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:09