PUNJENJE PRORAČUNA

POREZNA UPRAVA U VELIKOJ OFENZIVI U državnom proračunu čak 900 milijuna kuna više nego lani

Državni je proračun bogatiji za čak 900 milijuna kn na ime Poreza na dodanu vrijednost, što je povećanje od oko 13% u odnosi na isti period prošle godine.
Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

ZAGREB - Državni je proračun bogatiji za čak 900 milijuna kn na ime Poreza na dodanu vrijednost, što je povećanje od oko 13% u odnosi na isti period prošle godine.

Naime, od 1. siječnja do 14. ožujka 2014. ukupni su prihodi proračuna iznosili 17,2 milijardi kuna dok je u istom periodu ove godine u državnoj blagajni završilo čak 18,1 milijardi kuna. Obznanio je to Boris Šuvak, ravnatelj Porezne uprave, na novinskoj konferenciji održanoj u srijedu ujutro, ističući kako je to prvenstveno rezultat rada Vlade na mjerama poticanja gospodarskih djelatnosti.

U Poreznoj upravi ističu kako tako veliki rast prihoda nije rezultat jedne ili nekoliko velikih uplati nego da su rasli kontinuirano iz mjeseca u mjesec.

Poseban naglasak je Šuvak stavio na udruge koje će od travnja postati posebna meta poreznih inspektora. Inspekcija će, ističe Šuvak, bez milosti kažnjavati prvenstveno one udruge koje ilegalno obavljaju ugostiteljske djelatnosti te imaju neprijavljene radnike.

U evidencijama Uprave ukupno je evidentirano 42,968 aktivnih udruga koje zapošljavaju 11,869 radnika. U registru neprofitnih organizacija, kojeg vode Ministarstvo financija, služba za državno računovodstvo i računovodstvo neprofitnih organizacija, na dan 17. ožujka ove godine nalazi se 29,742 udruge.

Prema financijskim izvještajima, koje su neprofitne organizacije dužne podnositi (zadnji dostupni podaci za 2013.), ukupni prihodi iznose 12 milijardi kuna, od čega se 28% odnosi na prihode iz državnog proračuna i na prihode iz proračuna jedinica lokalne samouprave, 15% prihode od prodaje roba i pružanja usluga te 35% na prihode po posebnim propisima, kao što je zakon o vatrogastvu, zakon o hrv. crvenom križu, zakon o sportu…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:30