POJAČAN NADZOR

POREZNA UPRAVA UPOZORAVA 'Krećemo u akciju! Naši službenici radit će od 0 do 24. I vikendom'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.06.2014. u 10:23

Tom Dubravec/CROPIX

Porezna i Carinska uprava u razdoblju od 15. lipnja do 15 rujna provodit će naročito intenzivne nadzore

ZAGREB - Porezna i Carinska uprava u razdoblju od 15. lipnja do 15 rujna provodit će "naročito intenzivne" nadzore kod poreznih obveznika koji prodaju roba i usluga naplaćuju u gotovom novcu, i to s povećanim brojem službenika, a posebna pozornost posvećuje se nadzoru na jadranskoj obali i u Gradu Zagrebu, zbog povećanog poreznog kapaciteta tih sredina, objavilo je Ministarstvo financija.

Uz naglasak da se nadzori obavljaju kontinuirano na cijelom području Hrvatske tijekom cijele godine, iz Ministarstva ističu da će se u tri ljetna mjeseca nadzori provoditi intenzivnije, i to u sve dane, uključujući i vikende, od 0 do 24 sata.

Prvenstveno se radi o pojačanom nadzoru fiskalizacije i poreza na dodanu vrijednost, koji provode službenici Porezne uprave, te nadzora i otkrivanja nezakonitih aktivnosti u području prometa trošarinske robe, obavljanja neregistrirane djelatnosti, boravišne pristojbe i kontrole plovila, koje provodi Carinska uprava.

Posebna pozornost bit će, navode iz Ministarstva, usmjerena na djelatnosti ugostiteljstva, trgovine, iznajmljivanja (smještaja i drugih pokretnina), prijevoza, uslužnih djelatnosti (cvjećari, frizeri, automehaničari i sl.) i turizma (posebno izletnički turizam), a nadzirat će se i mjesta posebnih prigodnih svečanosti, tržnice, pekarnice, mesnice, veterinarske i medicinske ordinacije i sl.

Iz raspoloživih pokazatelja u ciljanim provjerama i nadzorima iz područja Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, naglašavaju iz Ministarstva, još uvijek se utvrđuje oko 30 posto nepravilnosti, što ukazuje na potrebu kontinuiranog praćenja i uvođenja fiskalne discipline.

No, uz nadzor fiskalizacije i poreza na dodanu vrijednost, provoditi će se i nadzori obveznika koji imaju evidentirana nepodmirena dugovanja prema državnom proračunu.

Ovlašteni službenici Carinske uprave tako će pojačano nadzirati benzinske postaje, mjesta prigodne prodaje trošarinskih proizvoda, vršit će provjeru privremenog uvoza plovila te provoditi i druge aktivnosti na moru i obalnom pojasu, najavljuju iz Ministarstva financija.

Pritom će se, posebice prema neizdavateljima računa, kao i u slučajevima odstupanja stanja blagajni u odnosu na evidentirani promet ili postojanja nepodmirenih dugovanja prema državnom proračunu, poduzimati mjere zabrane obavljanja rada koja može trajati do 8 dana, uz podnošenje prekršajnih prijava.

Lalovac: 'Na nepravilnosti s izdavanjem računa reagirat će se brže'

Ministar financija Boris Lalovac kazao je danas kako će Porezna i Carinska uprava provoditi uobičajene kontrole ispravnosti dnevnog prometa i izdavanja računa, a novost je da se iz sustava Porezne uprave može pratiti kretanje prometa tijekom dana jer su uočene određene nepravilnosti na koje će se sada brže reagirati.

"Primjerice, tijekom dana izdaju se računi i odjednom poslije osam navečer prestane izdavanje, što sustav prati i prepoznaje, pa će jedinice Porezne i Carinske uprave izlaziti na teren i vidjeti o čemu se radi", pojasnio je ministar Lalovac uoči sjednice Vlade.

To će osobito aktualno biti u frekventnim mjestima u kojima se nalazi veći broj ugostitelja, a na nepravilnosti će se reagirati brže tijekom cijelog dana i večeri do kraja ove, kao testne, i naročito iduće godine, najavio je Lalovac.

Upitan nije li to trebalo odraditi prije turističke sezone, Lalovac je rekao kako je akcijski plan suzbijanja sive ekonomije jedna od preporuka Europske komisije kojoj su iznijeli detaljni akcijski plan kako će to riješiti.

"Proces fiskalizacije se uvodi godinu dana i poduzetnici su njime uglavnom obuhvaćeni. Sada smo vrlo jasno propisali kriterije, što se događa kad netko ne izda račun ili ima višak u blagajni i na taj će način biti unificirana praksa kako ne bi bilo različitog postupanja poreznih inspektora. Kada se uspostavi jedinstveni sustav, bit će bolje i jednostavnije kontrole", zaključio je Lalovac.

Izdvajamo