POLICIJA NA SVEUČILIŠTU

POREZNI DUG TRI FAKULTETA TEŽAK ČAK 46 MILIJUNA KUNA Jovanović: 'Može li to na rate?'

Ministar kaže da sudbina fakulteta nije dovedena u pitanje te smatra da će se pronaći rješenje
Zagreb, 280414.Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.Ministar Zeljko Jovanovic i pomocnica ministra za OS i SS Sabina Glasovac na press konferenciji predstavili Odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u 1. razred srednje skole u skolskoj godini 2014/2015.Na fotografiji: Zeljko Jovanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) upoznato je s istragom koja se zbog poreznoga duga provodi na tri fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a ministar Željko Jovanović ističe da time sudbina tih fakulteta nije dovedena u pitanje te smatra da će se pronaći rješenje.

Odgovarajući na pitanje novinara o situaciji na Sveučilištu s obzirom na istragu, ministar Jovanović istaknuo je kako se "ne može odmah čim se dogodi neki problem s time povezivati MZOS i govoriti da se radi o obračunu ministra sa sveučilišnim nastavnicima".

POLICIJA NA ZAGREBAČKOM SVEUČILIŠTU Tri fakulteta državi duguju čak 46 milijuna kuna poreza

Riječ je o poreznom dugu iz 2009., a za vrijeme ministra Radovana Fuchsa državna revizija je 2011. uočila određene nepravilnosti u isplatama sveučilišnim nastavnicima i zatražila detaljan porezni nadzor svih isplata iz 2009., rekao je Jovanović ispred Banskih dvora uoči današnje sjednice Vlade.

Istaknuo je da je Ministarstvo upoznato s tim problemom te da su održali i zajedničke sastanke s predstavnicima Sveučilišta i Porezne uprave i pokušali vidjeti u čemu je problem i koje je rješenje moguće. "Ali Porezna uprava je jasna - dakle, svaki rad na sveučilištu, na fakultetu u radno vrijeme koji dodatno ostvaruje neki sveučilišni nastavnik ne može se honorirati kroz autorski honorar nego kroz ugovor o djelu", rekao je Jovanović.

Razlika je u doprinosima koji se uplaćuju u državni proračun, a fakulteti koji se spominju (Građevinski, Kineziološki fakultet te Muzička akademija) isplaćivali su te naknade kao autorski honorar i zbog toga je osjetno smanjen doprinos u državni proračun i zato je nastao taj porezni dug.

Na pitanje smatra li da je Porezna uprava u pravu s obzirom na to da je tadašnje Ministarstvo (2009.) dalo naputak da fakulteti mogu isplaćivati honorare, Jovanović odgovara: "Moram reći da smo pokušali razjasniti to pitanje i zbog toga smo održali nekoliko sastanaka s Poreznom upravom, a ona je ostala čvrsta u svom stavu da se ne može isplaćivati kroz autorske honorare".

Dodavši kako se nada da će se naći rješenje, Jovanović ističe da sudbina fakulteta nije dovedena u pitanje. "Pretpostavljam da se kroz nekakvu obročnu otplatu taj dug može vratiti, fakulteti imaju svoje vlastite prihode, i siguran sam da će se to rješenje moći naći na taj način", smatra Jovanović.

Napominje da je situacija drukčija u slučaju Muzičke akademije jer su oni kroz vanjsku suradnju ostvarivali te ugovore na način koji se ne može smatrati da je bio suprotan zakonu, u odnosu na ostale fakultete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:00