LALOVAC UVODI MJERE UČINKOVITOSTI

POREZNICI I CARINICI BIT ĆE PLAĆENI PO UČINKU Izračunali smo koliko će ubuduće zarađivati

Varijabilni dio plaće planira se uvesti na osnovnu plaću, a ne na plaću koju službenik sada dobiva
Zagreb, 180315.Hotel Westin.Konferencija o ucinkovitom upravljanju u javnom sektoru. Konferenciju je otvorio ministar financija Boris Lalovac.Na fotografiji: Boris Lalovac.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

Zaposleni u Poreznoj i Carinskoj upravi počet će se ocjenjivati prema učinkovitosti na način da će djelatnicima biti uveden varijabilan dio plaće, a on će ovisiti o učinku.

Prijedlog za Bruxelles

- Više neće biti ocjenjivanja na temelju osobnog dojma, nego na temelju onoga što ste napravili. U slučaju neefikasnosti postojat će konsekvence. Moje je osobno mišljenje da oni koji ne mogu dati određene rezultate trebaju posao potražiti negdje drugdje - kazao je ministar financija Boris Lalovac na konferenciji Lidera o učinkovitom upravljanju u javnom sektoru “Kontroling-instrument za postizanje ciljeva”.

Na pitanje kada će krenuti s novom praksom ocjenjivanja zaposlenih u Carinskoj i Poreznoj upravi, Lalovac kaže: “Vrlo brzo, već sam im dao naputke, ali o detaljima možemo kada ih razradim”. Zapravo je riječ o uvođenju mjerenja učinkovitosti rada djelatnika u javnoj upravi koje će Hrvatska predložiti Bruxellesu, kao jedan od prijedloga za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža, a primjena će, prema obećanju Lalovca, najprije krenuti u Ministarstvu financija, odnosno Poreznoj i Carinskoj upravi.

Na plaće ide 12% BDP-a

- Pokušat ćemo uvesti varijabilni dio plaće, ali ne na sadašnju nego “neku osnovnu plaću”, dodatno je jučer pojašnjavao Lalovac, ali i dalje ostaje nejasno koji će se doista kriteriji primjenjivati i otkada. Ministri Boris Lalovac i Branko Grčić trenutno za EK pripremaju dva dokumenta, Nacionalni program reformi i Program konvergencije, koji bi trebali dati odgovor kako Hrvatska planira smanjiti proračunski deficit i poboljšati svoje makroekonomske neravnoteže. Rok za njihovu predaju je kraj travnja. Mjere poput poboljšanja učinkovitosti javne uprave, kazao je Lalovac, su ono što Europska komisija zapravo traži.

- Ne traži se više linearna rezanja, već dugoročne mjere za uspostavu kvalitetne javne uprave. Nije samo bitno koliki je trošak plaća koji je, kada se gleda na pojedinačnoj osnovi, vrlo nizak, već i učinkovitost - rekao je Lalovac. Pritom je istaknuo da Hrvatska troši 12 posto BDP-a na plaće, ali je po učinkovitosti javne uprave na začelju zemalja članica EU. Kao što se Vladina uspješnost mjeri prema gospodarskim pokazateljima, Lalovac smatra da bi se i službenici “trebali mjeriti po uspješnosti, a ne da bude: oni odlaze, a mi ostajemo”.

Za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža i smanjenje deficita Hrvatska će Europskoj komisiji morati ponuditi još mnogo uvjerljivih mjera. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić jučer se također osvrnuo na posao kojim pripremaju paket mjera za Europsku komisiju, s ciljem ispravljanja makroekonomskih neravnoteža.

Nadzor nad financijama

- Ne vjerujem da će odustajanje od poreza na nekretnine biti “kamen spoticanja” jer je u izradi cjelovit paket mjera - kazao je. Mišljenje o tome što je Hrvatska pripremila Bruxelles će dati u svibnju. U veljači su iz EK poručili kako Hrvatska u protekle dvije godine nije učinila ništa na rješavanju problema prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, a umjesto da je smanjenj, deficit je nastavio rasti. Ukoliko novi nacrt mjera ne bude zadovoljavajući, Hrvatska bi mogla dobiti poseban nadzor nad financijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:11