KAOS ZBOG 200.000 STRANIH MIROVINA

Poreznici traže potvrde i za one mirovine koje se neće oporezivati

 Davor Pongracic / CROPIX

Jadranka Šnajder, umirovljenica iz Zagreba, jedna je od oko 200.000 osoba koje su proteklih dana dobili poziv Porezne uprave da se jave kako bi regulirali svoj status ili platili zaostali porez. Pozivu se i odazvala, ali su je prilično zbunile informacije koje je dobila na šalterima Porezne uprave.

Mirovinu je zaradila u Njemačkoj i poznato joj je da se mirovine koje dolaze iz te zemlje u Hrvatskoj ne oporezuju. Ali kako to dokazati? Kako je pisalo u pozivu, najprije je otišla u područnu ured u Aveniji Dubrovnik, ali ondje su joj rekli da se javi u svoju lokalnu ispostavu, na Peščenici.

Takav je nalog!

- Kada sam tamo došla, već su stotine ljudi čekale u redu, a službenici su bili vrlo nervozni. Dala sam rješenje iz 2015. godine jer primam njemačku mirovinu, a na njemu stoji i iznos. Međutim, to nije bilo dovoljno. Službenica je tražila da iz banke donesem ispis svih mirovina u posljednje četiri godine - rekla je gospođa Šnajder. Sve što je službenica bila voljna reći je: “Mi smo dobili takav nalog”.

Umirovljenici Mirjani Kovač, koja dobiva mirovinu iz Nizozemske, nije jasno zašto ona plaća porez već tri godine, iako Hrvatska s tom zemljom ima potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Istodobno, mnogi njezini poznanici koji su također zaradili mirovinu u Nizozemskoj, ne plaćaju taj porez. Porezna službenica u Susedgradu, kaže, ne može joj dati objašnjenje.

Ponesite dokumente

Kada je Porezna uprava krenula u ovako opsežnu akciju kao što je ažuriranje registra poreznih obveznika i naplata porezna onima koji primaju dohodak iz inozemstva, očito se morala bolje pripremiti. Nije dovoljno samo poslati nalog ispostavama, nego treba dobro informirati službenike. No, Porezna uprava prilično je troma administracija. Tako objašnjavaju da su pozive poslali onima koji ostvaruju dohodak u inozemstvu, od kamata i na druge vrste dohotka, uključujući mirovine. Moraju se javiti u nadležnu ispostavu Porezne uprave da bi regulirati porezne obveze, ali napominju da to “ne pretpostavlja nužno obvezu uplate poreza, pogotovo za njemačke umirovljenike”.

Kako bi se utvrdilo tko je od hrvatskih poreznih rezidenata obvezan plaćati porez u Hrvatskoj na osnovi dohotka iz inozemstva, najprije treba utvrditi “koja je država izvor odnosnog dohotka” i je li s njom potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Ovisno o vrsti dohotka iz inozemstva, treba izvršiti i dodatne radnje, poput dostave propisanih obrazaca “o kojima će poreznog obveznika izvijestiti nadležni referent u ispostavi Porezne uprave nadležnoj prema mjestu prebivališta/boravišta”. Ako inozemna mirovina, zajedno s dohotkom iz zemlje i eventualno iz drugih država, prelazi osobni odbitak, na kraju se donosi rješenje kojim se regulira plaćanje predujma. Iz Porezne uprave podsjećaju obveznike da ponesu dokumentaciju relevantnu za utvrđivanje dohotka iz inozemstva.

Na meti i stipendije studenata

Roditelje studenata koji su primali stipendiju za trajanja razmjene u programima kao što je Erasmus također je iznenadio poziv iz Porezne u kojem stoji da moraju vratiti cjelokupan iznos porezne olakšice.

“Budući da je student primio više od 13.000 kuna stipendije, a ona se smatra osobnim dohotkom, roditelj na čijoj je poreznoj kartici student prijavljen dužan je vratiti iznos od nekoliko tisuća kuna”, upozoravaju Laburisti iz Rijeke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:52