STRAVIČAN POMOR U BLATU

PORUKA VLASNICI AZILA: 43 psa iz osvete su ubili kamatari?

Spasila je stotine životinja, a onda je ostala bez novca. Prodala je stan i spavala u automobilu
 Marin Tironi/CROPIX

Brankica Crosetti, koja se spominje kao vlasnica 43 uginula psa u Blatu , navodno je sa 18 pasa u srijedu ujutro pobjegla u Švicarsku.

Naši izvori kažu kako je Brankica vjerojatno u utorak došla u baraku, vidjela uginule životinje i shvatila to kao poruku. Obišla je sve bokseve, shvatila da životinjama nema spasa i pobjegla. Psi koje je povela sa sobom, nagađa se, jedini su preživjeli. Uzela je njihove dokumente, jer su svi uredno cijepljeni, i nestala.

Tko je Brankica Cosetti, koja je baraku za pse digla usred ničega, godinama se brinula za životinje, navodno trošila mirovinu na njih, a potom nestala bez traga, ostavivši za sobom leševe 43 životinje?

Nesnosan smrad

U ljeto 2007. sa suprugom Jeanom Claudeom živjela je u Velikoj Gorici. Tamo se brinula za 71 psa i 105 mačaka koje je dovela iz velikogoričkog šinteraja i s ulice. Počelo je s jednom životinjom, ali je u nekom trenutku to preraslo u opsesiju. Životinje nije kastrirala, već im je dopuštala slobodno razmnožavanje.

Susjedi su je policiji prijavili jer im je smetao nesnosan smrad. Gradski propisi tada su osobi dopuštali da ima najviše pet pasa pa su Brankici ostale životinje oduzete. Veterinari su ustanovili kako su životinje u dobrom stanju, sve su bile redovito cijepljene.

No, nije se o njima adekvatno brinulo, jer Brankica nije imala dovoljno vremena da ih svaki dan vodi u šetnju. Nedugo nakon oduzimanja pasa, Brankici umire suprug. Ubrzo prodaje kuću i seli se u Zagreb. Kupuje stan, sa sobom vodi životinje i gradi baraku u Blatu. Tu nije bilo znatiželjnih susjeda i više se nije morala brinuti da će je netko prijaviti policiji ili inspekciji. Što se točno dogodilo, nije poznato, no u jednom je trenutku Brankica ostala bez novca. Naši izvori kažu da se u trenutku očaja zadužila kod kamatara.

Uzrok smrti

- Prodala je stan i spavala u autu. Nije imala novca pa je životinjama hranu donosila dvaput tjedno. Sporila se s muževom rodbinom iz Švicarske oko neke zemlje, a istovremeno se psihički uruša-vala. Susjedi su je vidjeli kako pali leševe uginulih pasa.

Gdje je Brankica Crosetti i što se zapravo dogodilo u baraci u Blatu još se ne zna. U policiji nove informacije očekuju za nekoliko dana, kada će biti poznat uzrok smrti nedužnih životinja.

Uzimala pse iz šinteraja da ih ne usmrte

U Velikoj Gorici se govorilo da Brankica nema azil jer životinje nikad nije pokušala udomljavati, već je bila “skupljačica”. Nikad nije pristala da ijedna njena životinja bude udomljena, a navodno je, nakon što su joj životinje oduzete, ipak uspjela isposlovati da neke dobije nazad.

- Imam 48 pasa, toliko ih je kod mene već dvije

godine. Iz šinteraja ih uzmem dan prije nego što trebaju biti eutanizirani. Samo na hranu potrošim 15.000 kuna mjesečno - rekla je u jeku afere Brankica Crosetti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:35