NOĆNA MORA

POS-ovi stanovi: S vlažnih se zidova guli boja, parketi se dižu, fekalije izlaze iz kanalizacije...

Dobro zamišljen projekt poticane stanogradnje zbog katastrofalne gradnje pretvorio se u noćnu moru za kupce stanova

ZAGREB - Samo šest godina nakon što su izgrađeni prvi POS-ovi stanovi na području Malešnice, Španskog, Vrbana i Sopnice-Jelkovca, stanje u njima veoma je loše. Poticana stanogradnja dobro je zamišljen projekt - lokalna samouprava darovat će zemljište i potrebne priključke, sagradit će se zgrade čiji će kvadrat zbog toga biti jeftiniji, a svi koji godinama maštaju o vlastitom stanu konačno će podstanarstvo ostaviti iza sebe.

No, vlasnici stanova tvrde da je projekt propao. Loša kvaliteta radova rezultirala je katastrofalnim stanjem u stanovima, čiji se vlasnici godinama bore s birokracijom tražeći da se pogreške poprave.

Ne mogu u garažu

Svako naselje i svaki stan ima specifične probleme - u Španskom je to vlaga cijele godine, u Vrbanima loše spojena kanalizacija i snjegobrani koji ne rade, na Malešnici nepropisna vanjska vrata stana i neobičan smrad iz grla žarulja, a u Sopnici-Jelkovec ljudi rezignirano uklanjaju mrlje od vlage i gledaju kako im pucaju balkoni. Upravo je Sopnica naselje čiji su stanari prilikom useljenja uočili najbizarniji primjer štednje: u cijelom naselju u kuhinji nije ugrađena niti jedna pipa!

Zgrade u Španskom naručila je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) prije samo šest godina, a stanari su već mnogo uložili u njih.

Prve su godine primijetili da im se zbog prozora koji se ne mogu zatvoriti stubište zimi zamrzava, pa su ih iz pričuve promijenili. Nakon toga su radili nadstrešnice i bojali stubište, a jedino u što nisu ulagali su garaže. Njih, pak, već mjesecima ne mogu koristiti jer ih izvođač već treći put ove godine betonira.

Nema snjegobrana

- Rade to zato što voda curi u garaže i narušava statiku zgrade. Svaki put stave beton i odu, a mi im nakon par dana javimo da problem i dalje postoji, pa se vrate i rade ponovno. Zbog toga stanari ne mogu parkirati u garažu, nego aute ostavljaju oko zgrade, iako su parkirna mjesta platili oko 900 eura - kaže Ilija Čičak. Situacija u stanovima još je gora - madraci plijesnivi, zidovi zeleno-crni, nepodnošljiv smrad...

- Kuhinja i dnevni boravak zimi su pljesnivi i vlažni, a problem se proširio i na dječju sobu. Zidove zeleno-crne od plijesni svako nekoliko dana ostružem i obojim, no mrlje se opet pojave. Meni i mojima vrti se u glavi od udisanja spora plijesni - tuži se stanar Edin Artuković.

Plaćanje popravaka iz pričuve nije novost ni stanarima u četiri POS-ove zgrade u Vrbanima. Iako su i te zgrade stare samo šest godina, na nekima se fasada guli, krov curi, a snjegobrani ne funkcioniraju. Svake zime nekoliko puta zovu policiju, koja šalje vatrogasce da uklone snijeg čiji bi pad s osmog kata bio opasan za prolaznike.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:46