DUHANSKI DIV

POSAO TEŽAK 900 MILIJUNA KUNA Vlada prodala Croatia osiguranje rovinjskom Adrisu

Nakon prodaje vlasničkog paketa uslijedit će dokapitalizacija nakon čega će Adris postati vlasnikom 60 posto dionica
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila ponudu rovinjskog Adrisa, koji će nakon dokapitalizacije postati većinski vlasnik Croatia osiguranja.

Adris je za 39,6 posto dionica CO-a ponudio 119 milijuna eura, ili 905 milijuna kuna, odnosno 970,45 eura po dionici.

Nakon prodaje tog vlasničkog paketa uslijedit će dokapitalizacija u iznosu od 110 milijuna eura, nakon čega će Adris postati vlasnikom 60 posto dionica CO-a, dok će u rukama države ostati 28,6 posto dionica CO-a.

ADRIS I PZU U BITCI ZA CROATIA OSIGURANJE Što je bolje za tvrtku, a što za proračun?

"Nismo prodali CO, nego smo našli dobrog partnera i dodatna sredstva za širenje u Hrvatskoj i u regiji", poručio je ministar financija Slavko Linić.

Linić nije krio zadovoljstvo prvim značajnijim privatizacijskim projektom Vlade Zorana Milanovića. Za razliku od prodaje HPB-a, od koje je Vlada na kraju odustala, privatizacija CO-a uspješno se privodi kraju. Štoviše, Linić je zadovoljan i konačnom procjenom vrijednosti CO-a. Naime, istakao je Linić, ponuda Adrisa pokazuje da se ukupna vrijednost CO-a sada procjenjuje na 307 milijuna eura, što je znatno više od dosadašnjih procjena, koje su ukupnu vrijednost CO-a postavljale između 180 i 230 milijuna eura.

'CROATIA OSIGURANJE NEĆE ZAVRŠITI KAO HPB' Linić očekuje dvije kvalitetne ponude

Za razliku od Adrisa, drugi ponuđač, poljski PZU nije prošao. Poljaci su za 43,05 posto dionica CO-a ponudili 108 milijuna eura, ili 832 milijuna kuna, sto je 800 eura po dionici. Dokapitalizacija koju je PZU nudio trebala je iznositi 51 milijun eura, što je upola manje od one koju je ponudio Adris.

Pojednostajeno rečeno, Adris je svoju ponudu "podebljao" u odnosu na ono što je nudio u prvoj, neobvezujućoj fazi privatizacije CO-a, dok je PZU svoju ponudu smanjio. Za Vladu, koja muku muči s ogromnim proracunskim deficitom, to je očito bilo presudno za izbor strateškog partnera.

Vlahović: Adris Grupa se potvrdila kao vjerodostojan investitor

Adris Grupa još se jednom potvrdila kao vjerodostojan nacionalni investitor, izjavio je predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahovića u povodu današnje odluke Vlade o prihvaćanju Adrisove ponude za kupnju Croatia osiguranja.

"Adris Grupa još se jednom potvrdila kao vjerodostojan nacionalni investitor. Učinili smo sve što smo mogli da Croatia osiguranje ostane hrvatska tvrtka. Predstoji nam ozbiljan posao razvoja tvrtke kako bi Croatia osiguranje postalo regionalni lider. Sigurni smo da će to biti korisno i za Adris i za hrvatsko gospodarstvo", izjava je Ante Vlahovića na Hinin upit za komentar današnje odluke Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:53