ODLUKA

POSAO VRIJEDAN VIŠE OD 200 MILIJUNA: HRVATSKI HELIKOPTERI LETE U RUSIJU! Vlada odbila Ukrajince, 10 letjelica na remont šalje tvrtki Vertoleti Russia

Ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX

Deset mjeseci nakon raspisivanja natječaja, Ministarstvo obrane izabralo je rusku tvrtku Vertoleti Russia za remont 10 helikoptera MI 171SH. “Odabrana je ponuda ponuditelja koji je dokazao sposobnost za izvršenje predmeta nabave, sukladno tehničkoj specifikaciji i iskazao prihvatljivu cijenu u okvirima odobrenih financijskih sredstava.

Za tu uslugu planirano je ukupno 207 milijuna kuna, a za završetak remonta, sukladno pregovorima, planirano je 20 mjeseci”, tvrde u MORH-u. Iako naši sugovornici tvrde kako ništa nije riješeno dok se ugovor ne potpiše, odabir podizvođača Zrakoplovno-tehničkog centra, koji je nositelj remonta, prema svemu sudeći, gotova je stvar.

Prizemljeni na Plesu

Prema neslužbenim informacijama, potpisivanje ugovora očekuje se krajem ovog mjeseca. Deset najmlađih helikoptera u sastavu Ratnog zrakoplovstva ne leti već nekoliko mjeseci zbog isteka resursa i parkirani su na vojnom dijelu aerodroma Pleso. Iako su u Ministarstvu obrane vrlo dobro znali kada će helikopteri morati biti spušteni, to je pred saborskim Odborom za obranu najavio državni tajnik u MORH-u Tomislav Ivić, natječaj nije završen, a pred ljetnu sezonu zrakoplovstvo je bez najboljih helikoptera.

Postupak nabave provodi Samostalni sektor za postupke javne nabave MORH-a, a postupak odabira izvođača u nadležnosti je ZTC-a, koji je s partnerom odgovoran za remont. Naime, ZTC je u mogućnosti provesti tek jedan dio remonta te mu je potreban strani partner, za čiji je izbor potrebna suglasnost MORH-a. ZTC je krajem prošle godine preko pozivnog natječaja poslao obavijesti remontnim zavodima u Rusiji, Poljskoj, Ukrajini, Bjelorusiji, Slovačkoj da daju svoje ponude. Ministarstvo obrane inzistira da su važeće ponude samo onih Zavoda koji imaju certifikat za održavanje helikoptera Mi 171Sh. Istovremeno započinje i borba između zavoda za posao u Hrvatskoj. Tako, predsjedniku Uprave ZTC-a Pavi Krpanu stiže pismo iz ruskog zavoda Vertoleti Russia, u kojem se navodi da oni jedini imaju originalnu remontnu dokumentaciju za taj tip helikoptera te kako oni jedini izdaju pravovaljane certifikate za remont drugim zavodima u Europi. Krpana upozoravaju na to da su certifikati koje su izdali tvrtkama Spark u Rusiji i LOM PRAGA iz Češke istekli te kako ih neće produžiti, i napominju kako važeće certifikate imaju jedino oni i zavod MVZ, također iz Rusije.

Sporni certifikati

U ožujku ove godine Povjerenstvo ZTC-a zaključuje natječaj i kao najpovoljnije odabire ponude Vertoleti Russia i ukrajinskog Ukrspecexporta, istog onog zavoda koji je remontirao hrvatske MiG-ove. Zaključak upućuju MORH-u i od njih traže da odaberu koji će od ova dva zavoda sudjelovati u remontu. No, MORH odbija donijeti odluku i od ZTC-a traži da ponovno od svih kontaktiranih zavoda traže dokaz o certifikatu, a predstavnici MORH-a i ZTC-a ponovno su poslani u obilazak potencijalnih partnera. Odlukom o remontu helikoptera u Rusiji Hrvatska ne krši sankcije Europske unije prema toj zemlji jer se još prije nekoliko godina dogovorilo da se one ne odnose na remont ruske tehnike.

Iako se o radi o ugovoru u vrijednosti nešto manjoj od 30 milijuna eura, on ima važne političke implikacije. Politički odnosi dviju zemalja iznimno su turbulentni. S jedne strane vlasti u Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg ignorantskog odnosa prema toj zemlji, pokrenule su određene korake prema popravljanju odnosa. Nakon pune dvije godine imenovan je veleposlanik u Moskvi, a bivši ministar vanjskih poslova Davor Stier prije nekoliko je mjeseci bio u posjetu Rusiji te je načelno dogovoren odlazak hrvatske predsjednice u službeni posjet Moskvi.

Napeti odnosi

S druge strane, službena Moskva i dalje ne može zaboraviti inicijativu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o mirnoj reintegraciji u Ukrajini. Nadalje, odnose opterećuje i slučaj Agrokora i Sberbanka. Osim toga, Rusija sigurno ne gleda blagonaklono na skori odlazak oko 300 hrvatskih vojnika u sklopu NATO operacije u Poljsku i Litvu na granicu s Rusijom. Ugovor MORH-a s ruskom kompanijom o remontu helikoptera u konačnici bi mogao poslužiti kao jedan segment u zatopljavanju međudržavnih odnosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:54