PSIHOAKTIVNE DROGE

POŠAST MEĐU SLAVONSKIM ŠKOLARCIMA UZELA MAHA Psihijatrica u dvorani prepunoj učenika: 'Jeste li svjesni da vam dileri podvaljuju i otrov za štakore?'

 
Ilustracija
 CROPIX

Medijska aktivnost i angažman Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek s ciljem da se apelira na roditelje i djecu, ali i sve ostale relevantne strukture odgovorne za sprječavanje prodaje jeftinih ubojitih psihoaktivnih droga, lažnih „osvježivača zraka”, konačno su urodile plodom, rekla je pročelnica Zavoda Katarina Dodig-Ćurković prošloga tjedna u Trgovačkoj i komercijalnoj školi „Davor Milas”, gdje je na poziv same ravnateljice škole Sandre Brajnović učenicima prvi put održala predavanje „Osvježivači zraka - nova ubojita droga”, piše Glas Slavonije.

- Rezultat toga jesu privođenja "poznatih dilera", obilazak škola i školskih prostorija, ali i dvorišta oko škola gdje su djeca jasno navela da je dostupno kupiti takva sredstva, češći pretresi i obilasci od strane policije prostora tzv. smart shopova te punktova gdje se okupljaju mladi, a preporuka je i ubrzani protokol oko što žurnijeg stavljanja supstanci na listu zabranjenih tvari - istaknula je Dodig-Ćurković, kojoj su se na Zavod s osječke Pedijatrije u svibnju, a zatim u listopadu i studenome upućivali rekordni brojevi mladih zbog strašnih posljedica intoksikacije „osvježivačima zraka”.

Usporedbe radi, u 2017. godini imali su samo jedan slučaj, a do rujna 2018. čak 13. Gotovo da nema škole u kojoj ovaj problem nije gorući, a sve je ozbiljniji ne samo u Osijeku i Hrvatskoj, nego i diljem Europe koja bilježi rast slučajeva s ozbiljnim kliničkim slikama i smrtnim ishodima.

- Osječki srednjoškolci naveli su da je pušenje aromatiziranoga osušenog bilja sa sintetičkim kanabinoidima, odnosno tih „osvježivača zraka”, a koji djeluje kao TCH u marihuani, vrlo popularno među tinejdžerima iz svih osječkih srednjih, pa i osnovnih škola - ističe Dodig-Ćurković.

„Priprema se tako da u rizlu stavimo taj proizvod i ‘posolimo‘ duhanom kako bismo ublažili utjecaj kemije", govorili su im klinci, no, upozorava Dodig-Ćurković, sve je više i onih „starijih mladih” ovisnika o drogi čiji su neželjeni učinci ozbiljno kognitivno oštećenje, gubitak svijesti, zbunjenost, neodgovornost, epileptični napadi, agitacija, iritabilnost, anksioznost, iznenadna depresija, paranoja i halucinacije.

- Za život opasni učinci su koma, pokušaji samoubojstva (zbog nepodnošljivog osjećaja ekstremne tjeskobe), koronarna ishemija, moćni μ-opioidni agonisti, koji posebice u kombinaciji mogu dovesti do kobnih posljedica, a neki sintetski kanabinoidi sadrže otrov za štakore brodifacoum, jer se vjeruje da produljuje efekt učinka droge - naglasila je pred prepunom dvoranom srednjoškolaca, među kojima rijetko tko nije probao ili, nažalost, već duboko zaglibio te ne može prestati s konzumacijom.

- Probala sam "osvježivače zraka", ali sam prestala kad je prijateljica imala strašne "tripove" i napadaje, a drugi prijatelj non-stop ide na psihijatriju zbog toga - kaže Veronika (18). Dodig-Ćurković istaknula je kako su prevencija, edukacija, nadzor nad trgovinama te stroga zakonska regulativa i kazne, ključne u zaustavljanju ove pošasti.

Prepoznajte simptome kod svog djeteta

- Simptomi koji ukazuju na to da dijete koristi neku od novih psihoaktivnih droga jesu izostajanje iz škole, odnosno veći broj neopravdanih sati, slabiji uspjeh u školi, veći broj negativnih ocjena kod do tada dobrog učenika, promjene u ponašanju i u obiteljskom i u školskom te u socijalnom okruženju, kretanje u lošem društvu, bježanje od kuće, dugo izbivanje izvan roditeljskoga doma tijekom noći, preburne reakcije i na najmanji podražaj, mršavost, bljedoća lica, slab apetitit, općenito tjelesno i psihičko propadanje - upozorava Dodig-Ćurković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:40