RASPRAVA U SABORU

POSKUPLJUJU CIGARETE 'Građani će sada prijeći na marihuanu. To je jedina olakšica koju su dobili od Vlade'

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Sabor raspravlja o trošarinama na alkohol, duhanske prerađevine, motorna goriva, ugljen, plin, električnu energiju kojima se one usklađuju sa zakonodavstvom u EU.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac ustvrdio je kako to neće građanima i gospodarstvu donijeti znatnija povećanja cijena, osim za duhan i duhanske proizvode, gdje trenutno dosta zaostajemo za EU. Povećanje trošarina na duhanske prerađevine odvijat će se, objasnio je, postupno u tri faze - prva faza je do 1. srpnja ove godine, druga kreće početkom iduće godine, a treća tek krajem 2017. godine.

HDSSB-ovom zastupniku Zoranu Vinkoviću to je bilo dovoljno da procijeni kako će građani s pušenja cigareta prijeći na pušenje marihuane.

- S obzirom da više nije kažnjivo posjedovanje marihuane pretpostavljam da će se građani snaći zbog rasta cijena cigareta pa će prijeći na pušenje trave - poručio je Vinković koji tvrdi kako je dekriminalizacija lakih droga jedina olakšica koju su građani dobili od ove Vlade.

- Pušite marihuanu jer nećete biti kažnjeni – naglašava Vinković.

- On tvrdi kako zbog novih trošarina neće poskupjeti samo cigarete već i energenti budući da njihovo oporezivanje ovisi o namjeni.

Zamjenik ministra financija objašnjava pak, kako Hrvatska dosad nije imala trošarine na energente poput struje, ugljena ili prirodnog plina pa tu mora provesti dosta promjena, no obećao je kako to građanima neće donijeti poskupljenja.

- Bitno je da nema trošarina na prirodni plin i električnu energiju koja se koristi u kućanstvima te električnu energiju koja se dobiva iz obnovljivih izvora energije i ako je proizvođač koristi za vlastite potrebe – kazao je Lalovac.

- I za HDZ je nesporno kako će, ako se uvode trošarina na struju i plin, to nekome povećati troškove. Vladu kritiziraju jer nije dogovorila olakšice oko trošarina kakve omogućuju neke direktive.

- Ovo je Zakon koji prihvaća naše obveze iz članstva u EU ali ne dopušta i neke olakšice koje omogućuju određene direktive, rekla je Martina Dalić (HDZ).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2022 23:37