PAR DANA UOČI DOLASKA PREDSJEDNIKA RH

Poslali bombu i prijeteće pismo veleposlanstvu u Berlinu zbog Josipovićeva odnosa s Tadićem

 AP

ZAGREB - Hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu danas je u ranim poslijepodnevnim satima, putem dostavne tvrtke, poslan paket s ručnom bombom. Zbog paketa je nakratko blokirana Ahornstrasse u kvartu Schöneberg, u kojoj se nalazi veleposlanstvo.

Predsjednik Ivo Josipović ovoga tjedna dolazi u službeni posjet Berlinu. U srijedu će ga primiti Norbert Lammert , predsjednik Bundestaga, a u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo je da je danas u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu stigao paket za kojeg su djelatnici Veleposlanstva utvrdili da je sumnjivog sadržaja. Naknadnim pregledom utvrđeno je kako se u paketu nalazila ručna bomba. Paket, koji je sadržavao i prijeteće pismo, sukladno propisanom postupku odmah je izdvojen, stavljen na sigurno mjesto, te prikladno osiguran.

Odmah su obaviještene nadležne službe njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova koje su daljnjim pregledom utvrdile da je riječ o ručnoj bombi bez upaljača, koja je potom i odnesena iz kruga Veleposlanstva.

U tijeku je istraga o mogućem pošiljatelju i razlozima slanja prijeteće pošiljke. Mjere sigurnosti u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu podignute su na visoku razinu još 23. prosinca 2010. godine, navodi se u priopćenju MVPEI-a.

Kako javlja Dnevnik.hr, u prijetećem pismu je stajalo kako je razlog ovoj prijetnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov blizak odnos sa srbijanskim kolegom Borisom Tadićem.

Podsjetimo, u rujnu prošle godine Molotovljevim je koktelom napadnut hrvatski konzulat u Duesseldorfu.

Jandroković: Još ne znamo tko stoji iza ovog suludog čina

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković rekao je kako su u stalnom kontaktu s njemačkom policijom i službama te da još "nema informacija o tome tko stoji iza suludog čina" u kojem je paket s ručnom bombom poslan hrvatskome veleposlanstvu u Berlinu.

- U ovom trenutku nemam informacija o tome tko stoji iza toga suludog čina - izjavio je za Hrvatski radio.

Dodao je da ga je upravo nazvao njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, koji je izrazio zaprepaštenost onim što se dogodilo te je u ime njemačkih službi zajamčio sigurnost hrvatskom veleposlanstvu, hrvatskome predsjedniku Ivi Josipoviću, koji će ovaj tjedan posjetiti Njemačku, te žurnu potragu za onima koji su počinili taj čin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:16