NAKON ODLUKE U. SUDA

'Poslat ćemo novi obiteljski zakon u hitnu proceduru'

Usvajanjem novog zakona, koji bi uvažio dio primjedbi, automatski bi se obustavio proces protiv srušenog zakona
 Goran Mehkek / CROPIX

Vlada užurbano konzultira pravne stručnjake kako bi pronašla najbolje moguće rješenje za situaciju nastalu nakon što je Ustavni sud suspendirao cijeli Obiteljski zakon: jedno od najvjerojatnijih rješenja je hitno donošenje novog Obiteljskog zakona, koji bi uvažio najbitnije sadržajne prigovore na suspendirani zakon, a bio bi bitno moderniji od onog iz 2003., koji bi se trebao primjenjivati do konačne odluke Ustavnog suda.

Šteta za građane

- Nama je najvažnije da minimaliziramo štetu građanima. Pravni stručnjaci savjetovali su da bi dobro rješenje moglo biti donošenje novog zakona, u koji bi se ugradila određena poboljšanja, a koji se u proceduralnom smislu ne bi toliko razlikovao od Zakona iz 2014. Odlučimo li se za takvo rješenje, nastojat ćemo ga donijeti u legalnoj proceduri, ali što je prije moguće - objašnjava Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih.

Broj građana koji su se, nakon odluke Ustavnog suda, našli u nemogućoj situaciji broji se u tisućama. Prema podacima iz osam najvećih centara za socijalnu skrb, prema novom Zakonu pokrenut je 1531 razvod roditelja s maloljetnom djecom: radi se o ljudima koji su pokrenuli razvod po novom Zakonu, dakle na centru, i obavili savjetovanje. Mnogi od njih postigli su i dogovor te čekali “štambilj” na sudu, a sada ih centri moraju obavijestiti da razvod formalno još nisu ni pokrenuli jer se, prema starom zakonu, koji bi se trebao primjenjivati po Rješenju Ustavnog suda, razvod pokreće na - sudu.

Oko 500 parova razvod je i dovršilo, a budući da je Ustavni sud obustavio izvršenje svih akata donesenih temeljem novog Obiteljskog zakona - nema osnova da roditelji plaćaju alimentaciju ni da drugi roditelj dozvoljava viđanje djeteta.

Pogođene tisuće ljudi

- Kako nam kažu pravnici, nema ni temelja da ponovno traže plaćanje alimentacije, jer već imaju pravomoćnu presudu u tom predmetu. Samo u razvodima s maloljetnom djecom ovom je odlukom izravno pogođeno više od 5000 ljudi. A tu su još i posvojenja, lišenja poslovne sposobnosti i niz drugih postupaka. U sustavu je doista nastao kaos. Nije jednostavno sve vratiti unatrag i nastaviti po starom zakonu. Ustavni je sud naložio Vladi da riješi problem i mi to užurbano nastojimo učiniti - kaže Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih.

Dodaje kako je presedanskom odlukom Ustavnog suda da privremeno suspendira cijeli zakon nastupio cijeli niz nejasnoća koje Vlada nastoji razbistriti s relevantnim stručnjacima.

- Naime, svojim Rješenjem Ustavni sud suspendirao je privremeno cijeli Obiteljski zakon, ali ga nije ukinuo. Taj je Zakon, dakle, još uvijek na snazi, no Ustavni je sud u istom Rješenju odlučio da će se, do donošenja konačne odluke, primjenjivati stari Zakon iz 2003. godine, koji je istim ovim Obiteljskim zakonom iz 2014. - koji je na snazi - ukinut.

Pravna zavrzlama

To je ozbiljna pravna zavrzlama i, zajedno s pravnim stručnjacima, tražimo odgovore kako postupiti, može li uopće Ustavni sud ponovno staviti u primjenu zakon koji je ukinut zakonom koji je na snazi - i to ne zato što je ustanovio da je Zakon neustavan, nego zato što je na njega stigao veliki broj prigovora - pita Opačić. Budući da se radi o presedanu, pravni su stručnjaci zbunjeni i nude različita tumačenja - od toga da je ovakvom odlukom Ustavni sud debelo zagazio izvan svojih ovlasti i preuzeo ulogu zakonodavca do toga da je ovakvo rješenje, iako ne izrijekom, dozvoljeno. Ustavni je sud pak najavio da nikakva dodatna pojašnjenja neće davati.

Čeka se objava

- Do objave u Narodnim novinama, koja će biti početkom sljedećeg tjedna, primjenjuje se Zakon iz 2014. Nakon toga, Vlada treba sve urediti - odgovorili su nam u Uredu predsjednice Ustavnog suda.

Predloži li Vlada novi Obiteljski zakon i Sabor ga usvoji, ukinuo bi se zakon iz 2014. godine, a time bi se automatski odbacio i postupak pred Ustavnim sudiom.

Centri i sudovi su paralizirani

- Podaci s terena govore da su centri za socijalnu skrb paralizirani, traže pravna tumačenja, a sudovi su zatrpani pozivima i dolascima stranaka koje ne znaju što se događa s njihovim slučajevima. A radi se o najosjetljivijim predmetima - razvodima, posvojenjima, lišenjima poslovne sposobnosti. Jasno nam je da moramo reagirati i dati jasne naputke kako postupati. Novi Obiteljski zakon mogao bi biti rješenje - kaže Milanka Opačić. Ustavni je sud naložio Vladi da “djelotvorno provede” nastavak svih započetih predmeta po starom Zakonu: kako, nije rekao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:19