NAKON ODLUKE U. SUDA

'Poslat ćemo novi obiteljski zakon u hitnu proceduru'

Goran Mehkek / CROPIX

Usvajanjem novog zakona, koji bi uvažio dio primjedbi, automatski bi se obustavio proces protiv srušenog zakona

Vlada užurbano konzultira pravne stručnjake kako bi pronašla najbolje moguće rješenje za situaciju nastalu nakon što je Ustavni sud suspendirao cijeli Obiteljski zakon: jedno od najvjerojatnijih rješenja je hitno donošenje novog Obiteljskog zakona, koji bi uvažio najbitnije sadržajne prigovore na suspendirani zakon, a bio bi bitno moderniji od onog iz 2003., koji bi se trebao primjenjivati do konačne odluke Ustavnog suda.

Šteta za građane

- Nama je najvažnije da minimaliziramo štetu građanima. Pravni stručnjaci savjetovali su da bi dobro rješenje moglo biti donošenje novog zakona, u koji bi se ugradila određena poboljšanja, a koji se u proceduralnom smislu ne bi toliko razlikovao od Zakona iz 2014. Odlučimo li se za takvo rješenje, nastojat ćemo ga donijeti u legalnoj proceduri, ali što je prije moguće - objašnjava Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih.

Broj građana koji su se, nakon odluke Ustavnog suda, našli u nemogućoj situaciji broji se u tisućama. Prema podacima iz osam najvećih centara za socijalnu skrb, prema novom Zakonu pokrenut je 1531 razvod roditelja s maloljetnom djecom: radi se o ljudima koji su pokrenuli razvod po novom Zakonu, dakle na centru, i obavili savjetovanje. Mnogi od njih postigli su i dogovor te čekali “štambilj” na sudu, a sada ih centri moraju obavijestiti da razvod formalno još nisu ni pokrenuli jer se, prema starom zakonu, koji bi se trebao primjenjivati po Rješenju Ustavnog suda, razvod pokreće na - sudu.

Oko 500 parova razvod je i dovršilo, a budući da je Ustavni sud obustavio izvršenje svih akata donesenih temeljem novog Obiteljskog zakona - nema osnova da roditelji plaćaju alimentaciju ni da drugi roditelj dozvoljava viđanje djeteta.

Pogođene tisuće ljudi

- Kako nam kažu pravnici, nema ni temelja da ponovno traže plaćanje alimentacije, jer već imaju pravomoćnu presudu u tom predmetu. Samo u razvodima s maloljetnom djecom ovom je odlukom izravno pogođeno više od 5000 ljudi. A tu su još i posvojenja, lišenja poslovne sposobnosti i niz drugih postupaka. U sustavu je doista nastao kaos. Nije jednostavno sve vratiti unatrag i nastaviti po starom zakonu. Ustavni je sud naložio Vladi da riješi problem i mi to užurbano nastojimo učiniti - kaže Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih.

Dodaje kako je presedanskom odlukom Ustavnog suda da privremeno suspendira cijeli zakon nastupio cijeli niz nejasnoća koje Vlada nastoji razbistriti s relevantnim stručnjacima.

- Naime, svojim Rješenjem Ustavni sud suspendirao je privremeno cijeli Obiteljski zakon, ali ga nije ukinuo. Taj je Zakon, dakle, još uvijek na snazi, no Ustavni je sud u istom Rješenju odlučio da će se, do donošenja konačne odluke, primjenjivati stari Zakon iz 2003. godine, koji je istim ovim Obiteljskim zakonom iz 2014. - koji je na snazi - ukinut.

Pravna zavrzlama

To je ozbiljna pravna zavrzlama i, zajedno s pravnim stručnjacima, tražimo odgovore kako postupiti, može li uopće Ustavni sud ponovno staviti u primjenu zakon koji je ukinut zakonom koji je na snazi - i to ne zato što je ustanovio da je Zakon neustavan, nego zato što je na njega stigao veliki broj prigovora - pita Opačić. Budući da se radi o presedanu, pravni su stručnjaci zbunjeni i nude različita tumačenja - od toga da je ovakvom odlukom Ustavni sud debelo zagazio izvan svojih ovlasti i preuzeo ulogu zakonodavca do toga da je ovakvo rješenje, iako ne izrijekom, dozvoljeno. Ustavni je sud pak najavio da nikakva dodatna pojašnjenja neće davati.

Čeka se objava

- Do objave u Narodnim novinama, koja će biti početkom sljedećeg tjedna, primjenjuje se Zakon iz 2014. Nakon toga, Vlada treba sve urediti - odgovorili su nam u Uredu predsjednice Ustavnog suda.

Predloži li Vlada novi Obiteljski zakon i Sabor ga usvoji, ukinuo bi se zakon iz 2014. godine, a time bi se automatski odbacio i postupak pred Ustavnim sudiom.

Centri i sudovi su paralizirani

- Podaci s terena govore da su centri za socijalnu skrb paralizirani, traže pravna tumačenja, a sudovi su zatrpani pozivima i dolascima stranaka koje ne znaju što se događa s njihovim slučajevima. A radi se o najosjetljivijim predmetima - razvodima, posvojenjima, lišenjima poslovne sposobnosti. Jasno nam je da moramo reagirati i dati jasne naputke kako postupati. Novi Obiteljski zakon mogao bi biti rješenje - kaže Milanka Opačić. Ustavni je sud naložio Vladi da “djelotvorno provede” nastavak svih započetih predmeta po starom Zakonu: kako, nije rekao.

Izdvajamo