'NEMA MJESTA PANICI'

POSLIJEPODNE SE OČEKUJE DOLAZAK VRHA VODENOG VALA U HRVATSKOJ KOSTAJNICI Grad će se braniti box barijerama: 'Prognoze nisu dobre'

 
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Danas popodne očekuje se dolazak vrha vodenog vala rijekom Unom u Hrvatskoj Kostajnici. Ekipe Hrvatskih voda od ponedjeljka ujutro postavljaju box barijere u ugroženim dijelovima ovoga grada, a županijski krizni stožer od ponedjeljka redovito zasijeda.

"Nema mjesta panici, iako neće biti lako. Hrvatske vode rade na box barijerama za najugroženije dijelove grada, a predviđanja Hrvatskih voda i informacije iz susjedne Bosne i Hercegovine govore da se trebamo pripremiti na vrlo velike vodostaje, koje će nam potopiti trafostanice pa ćemo morati isključivati električnu energiju. Stoga smo pozvali stanovnike da pripreme hranu i čistu vodu za nekoliko dana, te pripreme ručne lampe. Stanovnici ulica Kavrlja, Nine Marakovića i Unske ulica u Hrvatskoj Kostajnici trebaju stvari prebaciti na visoko ili na kat kuće, no oni to već znaju", ističe gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Biščan.

U Hrvatskoj Kostajnici, koju su i lani pogodile poplave, ali i katastrofalni odroni, po prvi put se pokušavaju obraniti box barijerama koje su postavili u duljini od jednog kilometra u nižim dijelovima grada, tik uz rijeku Unu, a koje su do sada redovito poplavljane. Vodostaj Une u H. Kostajnici je u ponedjeljak 18 sati bio 351 cm te su uvedene redovne mjere obrane od poplave, a u utorak u 8 sati izmjereno je 412 centimetara, odnosno Una je rasla u prosjeku 4 do pet centimetara po satu.

"Prognoze nisu dobre, naredna dva dana očekujemo još 50 do 100 mm kiše u kontinentalnim dijelovima Hrvatske plus puno kiše u Bosni i Hercegovini što će dalje utjecati na rast vodostaja Une", rekao je nakon sjednice županijskog Stožera u ponedjeljak navečer generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Vrhunac vodostaja, iznad 470 centimetara, po najgorim predviđanjima čak i do 500 centimetara očekuje se danas u popodnenvim i večernjim satima.

Vodu za piće u Hrvatskoj Kostajnici, Majuru i Donjim Kukuruzaraima treba prokuhavati, a osigurane su cisterne koje će pitku vodu dostavljati stanovništvu.

U Sunji je zbpog ogromnpog vodostaja rijeke Sunje na snazi izvanredno stanje koje je proglašeno u ponedjeljak popodne. No, vodostaj cijele noći opada pa se očekuje da će iz izvanrednog stanja mjere biti smanjene na izvanredne mjere obrane od poplave tijekomn jutra. Rijeka Sunja izlila se iz korita, poplavljene su poljoprivredne površine dok su zaobalne vode poplavile neka dvorišta i objekte.

Što se tiče vodostaja rijeka Save u Sisku, bilježi se porast od desetak centimetara na sat, no još nisu uvedene niti redovne mjere. Zbog velikih dotoka rijeke Une, na rijeci Savi kod Jasenovca očekuje se uvođenje redovnih mjera obrane od poplava tijekom utorka dopodne, dok se uvođenje izvanrednih mjera očekuje tijekom srijede. Vodostaj Save u jasenovcu u utorak u 8 sati iznosio je 664 centimetra, redovne mjere uvode se na 700, a izvanredne mjere obrane od popolave kada vodostaj dostigne 800 centimetara. Zbog novih oborina, visoki vodostaji mogli bi potrajati idućih 4 do 5 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:51