Posljedica PDV-a od 23%: Najviše poskupljuje luksuz

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.07.2009. u 18:25

ZAGREB - Podizanjem stope PDV-a sa sadašnjih 22 na 23 posto država će godišnje ubrati dodatnih milijardu kuna, ali glavna posljedica bit će sigurno povećanje cijena proizvoda i usluga. Svako poskupljenje najviše će osjetiti građani najosjetljivijih skupina, a dio stručnjaka već procjenjuje da će posljedica većeg PDV-a biti i daljnje smanjenje potrošnje.

Vladino odustajanje od ukidanja nulte stope PDV-a na povlaštene potrepštine - kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala i knjige ipak je pritom ublažilo značajniji udar na ionako prazne džepove građana.

Naime, povećanje stope PDV-a za jedan postotni poen trebalo bi donijeti značajnije poskupljenje za najskuplje proizvode kao što su automobili, dok bi se poskupljenje jeftinijih proizvoda trebalo mjeriti u desecima lipa.

- Svako povećanje PDV-a znači sigurno poskupljenje proizvoda i usluga. Pritom je realna opasnost da dio poslodavaca iskoristi povećanje PDV-a za poskupljenja i veća od realnih - upozorava Mario Švigir, glavni ekonomist Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Izračuni pokazuju da bi, primjerice, kilogram banana, koje s postojećom stopom PDV-a od 22 posto koštaju 7,90 kuna, trebao poskupjeti za samo deset lipa. Kada bi se cijeli trošak povećanja PDV-a prebacio na potrošače, kilogram piletine realno bi trebao poskupjeti za tridesetak lipa, točnije sa 29,23 kune na 29,48 kuna. Automobil niže klase koji je do sada stajao 89.800 kuna trebao bi pak poskupjeti na oko 90.550 kuna. 

I prije povećanja stope PDV-a sa sadašnjih 22 na 23 posto Hrvatska je imala jednu od najvećih poreznih stopa u Europi. Naime, Njemačka, Češka, Grčka, Rumunjska i Slovačka imaju stopu od 19 posto, stopu od 20 posto imaju Austrija, Bugarska, Slovenija i Italija. Najveće stope PDV-a, od 25 posto, imaju Mađarska i Švedska. Porez na dodanu vrijednost u Francuskoj iznosi samo 15, a u Španjolskoj 16 posto.


G. Galović

Izdvajamo