POSTAVIO IH LINIĆ

POSLJEDICE AFERE ŠEGON Donesena odluka: 'Sadćemo smijeniti cijelu Upravu Fine'

Kadrovska rošada posljedica je afere Šegon i narušenih odnosa Milanovića i Linića

Uprava Financijske agencije (Fina) bit će uskoro smijenjena, potvrdio nam je jučer pouzdani izvor iz Ministarstva financija koje je nadležno za rad te agencije.

Svoju poziciju izgubit će tako Anđelka Buneta, predsjednica Uprave Fine, ali i Ivana Šegon, članica Uprave koja je inače supruga Branka Šegona, pomoćnika ministra financija koji mora otići sa svoje dužnosti na zahtjev premijera Zorana Milanovića jer je uzeo sporni kredit od HBOR-a.

Prema objašnjenju našeg izvora, do smjena će doći zbog toga što Fina sporo uvodi sustav Centralnog obračuna plaća (COP). A COP je ključni instrument Vlade za kontrolu isplate plaća u državnom i javnom sektoru.

Bit će još smjena

Smjena u Fini samo je dio velike kadrovske rošade koja se sprema u Ministarstvu financija kao posljedica afere Šegon i narušenih odnosa između premijera Milanovića i ministra financija Slavka Linića .

- Bit će još smjena u Ministarstvu financija - rekao nam je izvor iz Vlade.

Gotovo sigurno bit će smijenjen Miljenko Fičor, pomoćnik ministra financija zadužen za Državnu riznicu.

Fičor je osobni Linićev prijatelj, a na sadašnju je dužnost imenovan na ministrovo inzistiranje iako je premijer i tada imao rezervu prema njemu. Fičor je prije dolaska na mjesto pomoćnika ministra financija bio zaposlen kao savjetnik predsjednika HGK Nadana Vidoševića, koji je danas u pritvoru.

Opstruiranje naloga

Doznajemo da je premijer Milanović nezadovoljan Fičorom već duže vrijeme jer je u protekle dvije godine u dva ili tri navrata opstruirao naloge iz Vlade.

Iako je bio zadužen za to, Fičor lani uporno nije želio osigurati novac u proračunu za rad novog Državnog ureda za Hrvate izvan domovine, pa je morao intervenirati Ured premijera.Budući da je Fičor lojalan Liniću, sumnja se da je zapravo i ta situacija bila dokaz samovolje ministra financija. Smijenjen će biti po svemu sudeći i zamjenik ravnateljice Porezne uprave Tihomir Kralj, kojega je na tu dužnost doveo upravo Branko Šegon.

Uloga Kralja

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec također je po funkciji pomoćnica ministra financija, ali je od početka bila u sporu sa Šegonom. Kralj nije bio njezin izbor, nego joj je nametnut, pa se u Poreznoj upravi već dugo govori da Kralj zapravo u ime Šegona nadzire ravnateljicu i radi joj iza leđa. U SDP-u su posebno nezadovoljni što je Linić imao više povjerenja u Šegona i Kralja, ljude iz HDZ-ove administracije, nego u svoju stranačku kolegicu Čavlović Smiljanec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:12