ZAPANJUJUĆIH 23 KUNE PO LITRI

POSLJEDNJA SEZONA DOMAĆE RAKIJE? Iako je urod dobar, kvaliteta vrhunska, ali zbog jedne stvari proizvodnja je u opasnosti

Ilustracija
 Barbara Šarić / Hanza Media

U Baranji se u ovo vrijeme godine peku posljednji ovogodišnji kazani s domaćom rakijom, piše RTL.

- Dobar je bio urod, posebno šljiva, a držeći se principa kojeg se mi držimo, to su tri komponente koje mi promoviramo, to je zdravo voće, čisto posuđe i vrijeme koje se uloži, nadam se da će i ove godine naš proizvod biti vrhunski i da ćemo se imati čim pohvaliti - izjavio je proizvođač domaće rakije Davorin Škoflek iz Kneževih vinograda.

No, kako piše RTL, proizvođači domaće rakije suočeni su s velikim problemima koji bi mogli proizvodnju mogli znatno ugroziti. Naime, visoke cijene trošarina proizvodnju čine neisplativom - one u Hrvatskoj iznose čak 23 kune po litri, što je gotovo 3 puta više nego u Srbiji gdje su 8 kuna, a znatno veće od zemalja EU gdje su 16 kuna.

Boca je od 3 do do 9 kuna, čep je kunu, termoskupljajuća naljepnica je 20 lipa, dok se plati naknada za zbrinjavanje staklenog otpada, dok se plati trošarina od 23 kune, dok se plati PDV, dok se plati voće... trošak proizvodnje vrtoglavo raste.

Osim visokih trošarina i prodaja rakije na crno dodatno otežava prodaju. Proizvođačima nije lako pa Davorin strahuje za budućnost domaće šljivovice:

- Moći ćete je sami eventualno proizvesti, platiti to što plaćate, međutim, ona na tržištu više neće egzistirati zbog toga što je preskupa. Ona se na tržištu više ne može pojavljivati, prava slavonska kvalitetna šljiva - kaže Davorin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:52