NOKY SECURITY

POSLOVNI UZLET Norčevi zaštitari već preuzeli dva trgovačka centra, traže još radnika

 Damjan Tadić / CROPIX

Nakon što je već preuzela zaštitu Avenue Malla i Portanove, trgovačkih centara u Osijeku, zaštitarska tvrtka Noky Security, nazvana po nadimku svog prokurista, umirovljenoga generala Mirka Norca Keve koji je pravomoćno osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Gospiću, ta je tvrtka tražila još 18 zaštitara na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje početkom travnja.

Otvoreno tržište

Direktor tvrtke, koja je osnovana u prosincu 2015. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna i sjedištem u Gotovčevoj ulici u Zagrebu nedaleko od Kvaternikova trga, gdje su stanove dobili i bivši dužnosnici HV-a i MUP-a, je Josip Norac, otac Mirka Norca, osnivač je Ante Norac Kevo, a Mirko Norac Kevo obavlja funkciju prokurista.

Mirko Norac potvrdio je u izjavi za Index da obavlja funkciju prokurista, ispričavši se što razgovor mora prekinuti zbog poslovnih obaveza u Ministarstvu branitelja.

Mirko Norac bio je osuđen na 15 godina zatvora, a pušten je nakon što je izdržao dvije trećine kazne. Država od njega i ostalih okrivljenika potražuje odštetu koja je isplaćena obiteljima žrtava ratnih zločina. Nakon izlaska iz zatvora Mirko Norac prilično je povučeno živio s obitelji, a u javnosti se pojavio prošle godine na pogrebu Vinka Žuljevića Klice, umirovljenog pukovnika HVO-a kojeg se također povezivalo sa zaštitarskom tvrtkom Bilić-Erić Security.

Činjenica da državi mora namiriti višemilijunski iznos koji ona traži jer je isplatila odštetu žrtvama ratnih zločina vjerojatno je razlog zbog kojeg je Mirko Norac pokrenuo zaštitarski biznis.

Iako je riječ o jednoj od najslabije plaćenih profesija, a plaće zaštitara jedva prelaze 3000 kuna, nekoliko velikih poslova otvorilo je zaštitarsko tržište Mirku Norcu.

Bez dozvole

Jedan od razloga zbog kojih Mirko Norac ne obavlja direktorsku funkciju ili ne figurira kao osnivač tvrtke je i taj što je prema članku 18 Zakona o privatnoj zaštiti uvjet da odgovorna osoba u pravnoj osobi za obavljanje poslova zaštite nije pravomoćno osuđena ili se protiv nje ne vodi kazneni postupak za kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti, osim za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće iz nehaja koja za posljedicu ima tjelesnu ozljedu ili materijalnu štetu, odnosno za istovjetno djelo u zemlji čiji je državljanin ili u kojoj ima prebivalište. Budući da je Mirko Norac bio pravomoćno osuđen, iako je odslužio zatvorsku kaznu, MUP mu ne bi smio izdati rješenje za obavljanje zaštitarskih poslova.

Pitanje odštete

Vlasnici još nekih zaštitarskih tvrtki morali su prenijeti te ovlasti nakon što su protiv njih bili pokrenuti kazneni postupci.

Kad je pak riječ o regresnoj naplati potraživanja za odštetu isplaćenu žrtvama, donesene su neke nepravomoćne presude, potvrdila nam je Milena Čalić-Jelić, pravna savjetnica Documente i koordinatorica projekta za praćenje suđenja za ratne zločine.

“Zatražili smo sastanak s Državnim odvjetništvom i na tom sastanku namjeravamo postaviti pitanje i o daljnjem razvoju podnesenih zahtjeva protiv osuđenih počinitelja ratnih zločina, a gdje je Republika Hrvatska oštećenicima isplatila naknadu štete”, rekla je pravna savjetnica Documente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:48