ODUMIRUĆA NACIJA

POSTAVILI SMO NOVI NEGATIVAN REKORD:U 2014. rođeno najmanjedjece u povijesti Hrvatske!

Hrvatska je lani samo prirodnim putem (ne računajući emigraciju) ostala bez grada veličine Trogira

U Hrvatskoj je prošle godine rođeno najmanje djece otkad se vode statasitike: prema prvim podacima koji stižu iz Državnog zavoda za statistiku, tijekom 2014. rodilo se manje od 39.000 djece, a istodobno je umrlo više od 52.000 ljudi. Drugim riječima, Hrvatska je lani samo prirodnim putem (ne računajući emigraciju) ostala bez grada veličine Trogira.

Hrvatska već godinama, od početka 90-ih, bilježi negativan prirodni prirast, odnosno veći broj umrlih od rođenih, a lani je, čini se, dosegnula vrhunac. Prvi podaci DZS-a kažu kako je 2014. u Hrvatskoj rođeno 39.596 djece. Međutim, analiza posljednjih desetak godina pokazuje da su prvi rezultati uvijek znatno optimističniji od konačnih: od 2006. do 2013. godine prvi su rezultati pokazivali od 700 do 1200 rođene djece više od stvarnog stanja stvari. Radi se o standardnim pogreškama pri prikupljanju podataka, koje se čiste tek pri izradi konačnih podataka.

Dugotrajna kriza

- Podaci doista ukazuju na to da je broj rođenih lani najvjerojatnije pao ispod 39.000, što se dogodilo prvi put u povijesti. To je posljedica niza demografskih trendova, kojima je sasvim sigurno pridonijela i dugotrajna kriza - kaže dr. Ivan Čipin s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Prije svega, objašnjava, takvo je stanje posljedica sve duljeg odgađanja majčinstva. Uz klasične razloge poput produženja školovanja i ulaganja u karijeru, odgađanju roditeljstva za neke bolje dane sigurno pridonosi i kriza - visoka nezaposlenost, nesigurnost radnog mjesta, teškoće pri rješavanju stambenog pitanja. Ali, kaže potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, i način života i životni izbor pojedinaca.

Profesorica kineziologije Renata Jurić iz Zagreba svoje je dijete, 4,5-godišnju Lunu, rodila sa 38 godina, a njezin suprug, glazbenik Robert Baluhan, bio je četiri godine stariji. Ranije, kaže Renata, nije ostajala u drugom stanju. Drugo dijete ne planira.

- S Lunom sam se ispunila kao roditelj. Ne mislim da život treba ići po onoj špranci - muž, stan, auto, dvoje djece. Nama je s Lunom prekrasno - priča mama Renata.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

KOJI JE KLJUČ POVEĆANJA NATALITETA? U tiskanom izdanju saznajte kako su taj problem riješile druge zemlje

KOMENTAR GOJKA DRLJAČE Ekonomski problem broj jedan: smanjuje se segment društva koji bi trebao biti nositelj ekonomskih aktivnosti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:40