EKOCID KOD OBROVCA

Postavljene su brane koje će spriječiti širenje mazuta Zrmanjom

Koliko će stručnjacima iz Rijeke točno trebati vremena za kompletnu sanaciju onečišćene rijeke i područja, još nije poznato
 Jure Mišković / CROPIX

Djelatnici tvrtke IND-EKO iz Rijeke u petak su postavili plutajuće brane kraj mjesta gdje je prije deset dana procurio mazut u rijeku Zrmanju. Riječ je o tzv. apsorbirajućim branama koje su u dužini od nekoliko desetaka metara postavljene na lokaciji Jezera i “kod smokve”, odnosno tri i pol kilometra nizvodno od Obrovca.

Na tim mjestima u ševaru je zbog podizanja podzemnih voda na površinu izbilo nekoliko desetaka litara mazuta, zaostalog u kraškom terenu nakon loše odrađene sanacije bivše tvornice glinice.

S njima je u Obrovac je stigla i koordinatorica Državnog inspektorata zadarske ispostave Iva Dunatov te vodopravna inspektorica Tea Markoč kako bi se uvjerile da su nadležne institucije, točnije Hrvatske vode, postupile prema izdanom rješenju otprije nekoliko dana.

Nadzor

- Kad je županijski centar 112 poslao dojavu o onečišćenju, Državni inspektorat je odmah reagirao i istog dana izašao na teren te poduzeo sve zakonom opisane mjere u nadležnosti Državnog inspektorata. Donijeli smo usmeno, a potom i pismeno rješenje vodopravne inspektorice u kojem je proglašen prvi stupanj ugroženosti voda rijeke Zrmanje nizvodno od Obrovca, u kojem je Hrvatskim vodama naređeno da hitno donesu plan sanacije onečišćenja koje je nastalo, angažiraju pravnu osobu koja će koordinirati i motriti provođenje sanacije te da sastave konačno izvješće koje će dostaviti Državnom inspektoratu- rekla je Dunatov, koja je u petak obišla i dvije lokacije na Zrmanji. Na terenu je zatekla djelatnike tvrtke IND-EKO iz Rijeke koju su Hrvatske vode angažirale za sanaciju onečišćenja vodotoka Zrmanje.

Djelatnici tvrtke čistili su prvo disperzantima, odnosno sredstvima za odmašćivanje, pošpricali zagađena područja uz obalu rijeke, a onda upijajućom tkaninom vadili masnoću, odnosno ugljikovodičnu smjesu, istaknula je Dunatov, jer još nije dokazano da je iscurio mazut. Osim toga, na nekoliko mjesta postavljene su plutajuće apsorpcijske brane kako se onečišćenje ne bi širilo dalje Zrmanjom. Koliko će stručnjacima iz Rijeke točno trebati vremena za kompletnu sanaciju područja, još nije poznato.

- Najvažnije je to što ni u jednom trenutku nije došlo do uginuća životinja i ni u jednom trenutku nije došlo do pitanja zdravstvene ispravnosti vode za piće Zadarske županije. U tijeku inspekcijskog nadzora uzeti su i uzorci vode koji su poslani u zadarski, riječki i zagrebački zavod za javno zdravstvo. Postupak još nije gotov pa se i dalje obavlja monitoring, a Državni inspektorat će nadzirati i kontrolirati stanje na Zrmanji - rekla je koordinatorica Dunatov, dodajući da je inspekcija zaštite okoliša prijašnjih godina provodila mjere koje su se odnosile na gorući problem, područje Tvornice glinice iznad kanjona Zrmanje te bazene lužine kraj Jasenica.

Srž problema

- Revidirat ćemo prethodna rješenja i ponovno pokrenuti postupke, a sve kako bismo riješili ne samo posljedice, nego i srž problema - zaključila je Dunatov kojoj je društvo na terenu pravio Slobodan Jurjević, zamjenik obrovačkoga gradonačelnika.

- U svakodnevnoj smo komunikaciji s Hrvatskim vodama koje su nedavno održale Upravno vijeće na tu temu i imaju neke ponude od Instituta Ruđer Bošković, odnosno načine kako bi se problem trebao sanirati - rekao je zamjenik gradonačelnika Jurjević kojemu nije poznato o kojim je točno rješenjima riječ.

- Neće izrada studije trajati godinama. Evo, nakon ovog ekscesa krenuli su se ozbiljnije rješavati problemi. Nadam se da će studija biti napravljena ove godine i da će se isto tako pristupiti rješavanju srži problema - istaknuo je dogradonačelnik Slobodan Jurjević. Na novinarsko pitanje je li točno da se povećao broj oboljelih od kancerogenih bolesti na području Obrovca, Jurjević je rekao da su to “proizvoljne ocjene” unatoč tome što ne vodi nikakvu statistiku oboljelih u gradu Obrovcu, a prisjetio se i da su prije nekoliko godina na Zrmanji “plivale mrlje mazuta”.

- Mislim da je to bilo 2002. godine, isto su bile ovakve mrlje, a saniralo se nekoliko puta. Zašto Hrvatske vode nisu dosad napravile i provele studiju koja će ukloniti uzrok, a ne samo sanirati posljedice, ne znam. Očito netko tko je prije 30 godina to trebao napraviti nije obavio svoj posao, pa se to radi sada - rekao je Jurjević kojem nije poznato da su Hrvatske vode, prema riječima stručnjaka iz Javne ustanove Natura Jadera, još 2004. godine izradile rješenje za sprečavanje curenja mazuta u Zrmanju. Na pitanje zbog čega Grad Obrovac nije prije poticao da se riješi problem, zamjenik gradonačelnika je odgovorio da je Zrmanja u nadležnosti Hrvatskih voda te da su one to pitanje trebale poticati i rješavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:41