USPJELI PREGOVORI

Postignut dogovor Vlade i sindikata državnih službenika: Radnici ostaju bez božićnica za naredne dvije godine!

Zagreb, 060712.Cetiri sindikata Matice hrvatskih sindikata koji su odbili potpisati sporazum o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora, na danasnjem sastanku s Vladom ocekuju nove pregovore.Na slici: predstavnici sindikata i Vladin pregovaracki tim.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Vlada i sindikati državnih službenika načelno su se dogovorili o novom kolektivnom ugovoru koji će vrijediti naredne četiri godine. On će biti isti kao i dosadašnji, a uz njega, potpisat će se, kao i sa javnim, službama, dodatak u kojemu će se sindikati odreći božićnice u ovoj i idućoj godini, a iduće godine ostaju i bez regresa i jubilarnih nagrada, osim za zaposlene koji odlaze u mirovinu .

Dnevnice se smanjuju sa 170 na 150 kuna, a uvodi se i red u isplatu naknade za prijevoz. Bit će to potpuno novi model koji treba osmisliti danas osnovana šesteročlana radna skupina, a koji bi mogao biti uvršten i u Kolektivni ugovor jer će se trajno primjenjivati. Obje strane izrazile su zadovoljstvo „konstruktivnim pregovaranjem“.

Ribić poručio Vladi: 'Odustanite od prijetnji i ucjena, to neće proći! Izazvat ćete bijes radnika'

Radna skupina o naknadi za prijevoz sastat će se sutra i prekosutra, dok će nacrt dokumenta, koji će sindikati dati na odlučivanje svojim tijelima Vlada zgotoviti do ponedjeljka. Temeljni kolektivni ugovor, prema dostupnim podacima, trebao bi biti potpisan do kraja idućeg tjedna.

Na kraju konferencije za novinare predsjednik sindikata policije Dubravko Jagić pojasnio je svoju izjavu prije sastanka kako je Vlada jednostrano raskinula TKU za javne službe kazavši kako je takvu informaciju dobio od jednog predsjednika sindikata iz javnih službi. Kojeg, nije želio reći, a ministar Mirando Mrsić kazao je kako TKU s javnim službama nije otkazan te da će Vlada na sutrašnjoj sjednici donjeti odluku o arbitraži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:33