ČEKA IH OBIMAN POSAO

POSTOJI LI TAJNI PLAN RUŠENJA NAGODBE U AGROKORU!? SOA pokrenula veliku istragu o aferi mejlovi: 'Dobili smo jasne upute od državnog vrha!'

 
Martina Dalić, Daniel Markić, Andrej Plenković
 Željko Puhovski, Dragan Matić, Goran Mehkek / HANZA MEDIA

“SOA je dobila jasne upute državnog vrha da razjasni situaciju oko mailova potpredsjednice Vlade i SOA je u to uključena. Dajemo potpunu potporu DORH-u, jer je bitno da DORH da konačni ‘lijek’, i policiji”, rekao je novinarima ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić.

Nije precizirao otkad su točno djelatnici SOA-e uključeni u istragu i što će točno raditi, no prema neslužbenim informacijama, čeka ih iznimno obiman posao. Naime, prema svemu sudeći, namjera je da se precizno utvrdi autentičnost objavljene prepiske, je li naknadno mijenjana, i uspoređivat će se s već izuzetom dokumentacijom u istrazi oko Agrokora. U konačnici, istraživat će se i tko je osoba ili više njih koje imaju koristi od objave mailova potpredsjednice Vlade i je li sve to potaknuto s krajnjim ciljem da se onemogući nagodba vjerovnika u slučaju Agrokor.

U cijeloj istrazi, osim SOA-e, sudjeluju i djelatnici DORH-a, ali i Operativno-tehnički centar za nadzor telekomunikacija te će se uspoređivati i telefonski i data izlisti nastali u proteklih godinu dana. Riječ je, dakle, o velikoj i sveobuhvatnoj istrazi.

Kaznena odgovornost

Osim mailova, SOA će se, kako je potvrdio ravnatelj Markić, baviti i analizom navodnih SMS-ova između premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednice Vlade Martine Dalić te nje i Ivana Crnjca, koje je Ivica Todorić proslijedio HHO-u.

“Kad vidite te dokumente koji na prvi pogled izgledaju smiješno..., mi smo se ozbiljno primili toga i ustanovit ćemo što je to”, poručio je ravnatelj Markić. U slučaju SMS-ova također se utvrđuje njihova autentičnost, ali i moguća kaznena odgovornost njihova autora ako se utvrdi da su lažni ili neki drugi elementi kaznene odgovornosti.

Na upit kako je moguće da su SOA-i promaknuli ovi mailovi kada su prošle godine provjeravali elektronsku poštu ministrice Dalić, Markić je odgovorio: “Tada smo se jasno očitovali. Znali smo što je naša zadaća, i to smo izvršili. Sada je malo drugačija zadaća, to ćemo isto izvršiti pa ćemo vas obavijestiti”.

Cijelu priču, kao i insajderske izvještaje o stanju u HDZ-u i vladajuućoj koaliciji nakon afere mejlovi te iscrpnu analizu o tome može li odlazak Martine Dalić ugroziti nagodbu o Agrokoru, pročitajte u subotnjem broju Jutarnjeg lista:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:55