BAZENIZACIJA HRVATSKE

POTICANJE TURIZMA Sagradite li bazen, država vam daruje 50.000 kuna!

Vir, Zadar, 290612Jucer u poslijepodnevnim satima u Paradise resortu Vanessa na Viru, u bazen je upao sestogodisnji djecak iz Ceske. Direktor resorta Sinisa Vajnhal(30) i njegov prijatelj Goran Ernjakovic (47) primjetili su djecaka kako u besvjesnom stanju pluta u bazenu nakon cega su ga izvukli van i zapoceli reanimaciju do dolaska vozila hitne pomoci. Djecak se nalazi u OB Zadar i jos je u teskom stanju.Na fotografiji: bazen Paradise resorta Vanessa u kojem je doslo do nesrece.Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
 Luka Gerlanc / CROPIX / Gerlanc 2012

ZAGREB - Hrvatska bi od sljedeće godine trebala postati pravi raj za ljubitelje bazena. Vlada Zorana Milanovića će, naime, od 2013. poticati gradnju bazena, te očekuje, potvrdili su nam iz Vladinih krugova, da će ih se do kraja mandata Kukuriku koalicije izgraditi tisuću.

Radi se o novom programu Ministarstva turizma i Ministarstva poduzetništva i obrta, koji bi trebao krenuti početkom sljedeće godine. Njime bi država odobrila bespovratna sredstva od 50.000 kuna za izgradnju bazena, čime bi porezni obveznici, uzme li se u obzir da prosječna cijena gradnje bazena iznosi između 120 i 130 tisuća kuna, pokrili oko dvije petine ukupnog troška.

Poticaji za gradnju bazena namijenjeni su onima koji se bave turizmom.

Riječ je o hotelima i apartmanima koji u svojoj ponudi nemaju bazene, a kojima bi obogatili ponudu i bolje ih pozicionirali na tržištu. No, od tako sponzorirane gradnje bazena mogli bi se okoristiti i oni koji se bave seoskim turizmom.

S 200 bazena u EU

Ukratko, u Vladi su ocijenili da je ‘bazenizacija’ odličan način produljenja turističke sezone i povećanja prihoda od turizma. Njihovi prethodnici u Banskim dvorima spas za hrvatski turizam vidjeli su golf terenima.

- Program poticanja gradnje bazena usmjeren je prije svega na male i srednje hotele, kao i na sve one koji imaju potrebu unaprijediti svoju turističku ponudu, ali za to nemaju dovoljno novca.

Gradnju bazena za privatnu upotrebu nećemo poticati - kaže sugovornik iz Vlade.

Sredstva za to osigurana su u proračunu. Već u 2013. država bi za sufinanciranje gradnje bazena trebala izdvojiti oko 10 milijuna kuna. Cilj je da se do početka turističke sezone, prve koju bi Hrvatska trebala dočekati kao članica EU, izgradi oko 200 bazena.

Do kraja mandata Milanovićeve Vlade za sufinanciranje gradnje bazena izdvojilo bi se 50 milijuna kuna, s ciljem gradnje tisuću bazena.

Unapređenje poslova

- Prema procjenama turoperatora, objekti s dodatnim sadržajem, među koje svakako spadaju i bazeni, imaju 30 posto više bookinga, pa stoga program ‘Tisuću bazena za Hrvatsku’ predstavlja dodatni kvalitativni iskorak u jačanju turističke ponude i konkurentnosti hrvatskog turizma. Hrvatska u odnosu na konkurentske zemlje nema dovoljno bazena - kažu u Ministarstvu turizma.

Ipak, novac za ‘bazenizaciju’ neće se davati kapom i šakom. Pravo na poticaje imat će tvrtke ili obrti, dakle oni koji gradnjom bazena mogu unaprijediti svoje poslovne rezultate.

Nadalje, bazeni će morati zadovoljavati, kaže naš sugovornik, određene standarde, poput veličine. Pritom u Ministarstvu turizma tvrde da će se poticati gradnja bazena od minimalno 30 kvadrata (iako u Vladi ima ideja i da se taj prag poveća na 100 četvornih metara).

Prvi natječaji trebali bi krenuti u siječnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:33