HAVARIJA

POTONULA 15-METARSKA 'MISTERIOZNA' JEDRILICA: JOŠ SE UTVRĐUJE IMA LI MRTVIH NAUTIČARA!? Na dozivanje ribara s koćarice nitko se nije odazvao...

 
Ilustracija
 CROPIX

Šibenski Županijski Centar 112 u utorak je u 09,52 sati s jednog ribarskog broda iz Tribunja zaprimio dojavu da dvije nautičke milje južno od uvale Stupica vela otoka Žirja, pluta jedrilica crvene boje koja je većim dijelom bila ispod morske površine.

Prema toj dojavi, na površini je bio samo krmeni dio, a procijenjena dužina jedrilice je 12 – 15 metara. Na dozivanje ribara s koćarice nitko nije odazvao.

Dolaskom plovila šibenske Pomorske policije na dojavljenu lokaciju nisu se mogli utvrditi podrobnije pojedinosti ove havarije, ni čija jedrilica.

Naime, do dolaska broda Pomorske policije u 10,20 sati, jedrilica je u potpunosti potonula na dno gdje je dubina mora oko 170 metara., pa se nisu mogli utvrditi ni ime, ni nacionalne oznake jedrilice.

Nikakvo zagađenje mora nije uočeno. Pomorska policija s Lučkom kapetanijom provodi aktivnosti oko utvrđivanja vlasništva i okolnosti potapanja.

O havariji kod otoka Žirja oglasio se MRCC Rijeka: Potonula je češka jedrilica 'Maria'!

O slučaju potapanja jedrilice kod otoka Žirja, oglasila se Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

-U utorak u 9,55 sati MRCC Rijeka zaprimila je poziv hitnosti očevidca o gotovo u potpunosti potopljenoj jedrilici na oko 2 nautičke milje sjeveroistočno od otoka Žirja, slijedom čega je MRCC Rijeka u kordinaciji sa Lučkom kapetanijom Šibenik pokrenulo spasilačku akciju prema dojavljenoj poziciji. Obavijest o događaju upućena je i Pomorskoj policiji Šibenik, čiji službenici su u 11.10h prvi doplovili na poziciju nesreće te su ustanovili potpuno potonuće jedrilice. Službenici LK Šibenik u suradnji sa policijskim službenicima prema za sada dostupnim podatcima, pretpostavljaju da se na poziciji potonuća nalazi jedrilica imena 'Maria', dužine 12,25 metara, zastave Republike Češke. Budući da se uz očevid o uzrocima ove pomorske nesreće provodi i policijska istraga, daljnje informiranje u ovom slučaju biti će dostupne po okončanju službenih postupanja. Na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora – navodi se u priopćenja MRCC-a Rijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:33