Potpisan sporazum korak do gradnje plinovoda

Četiri članice EU potpisnice sporazuma, Austrija, Bugarska, Mađarska i Rumunjska ovim projektom nastoje smanjiti europsku ovisnost o ruskome plinu. Zbog toga je EU obećala financirati projekt dopremanja plina iz središnje Azije preko Turske i jugoistoka Europe sa 250 milijuna eura.

Richard Morningstar, posebni američki izaslanik za euroazijska energetska pitanja, rekao je kako SAD pokušava privoljeti Rusiju da sudjeluje u projektu. Četvrtinu zemnog plina Europi zasad dobavlja Rusija, no Europa je drži nepouzdanim dobavljačem jer je pretrpjela štete zbog rusko-ukrajinskog plinskog rata.

Ukupna cijena plinovoda procijenjena je na 7,9 milijarda eura, a početni kapacitet trebao bi biti osam milijarda prostornih metara zemnog plina kad postane operativan 2014.  Međutim, kad plinovod dosegne svoj pun kapacitet, ta bi se brojka trebala učetverostručiti i plinovod bi propuštao 31 milijardu prostornih metara plina.

Nabucco je konzorcij naftnih tvrtaka OMV-a iz Austrije, mađarskog MOL-a, rumunjskog Transgaza, bugarskog Bulgargaza, turske tvrtke Botasa i njemačke tvrtke RWE. Od plinovoda koristi bi trebala imati i Hrvatska nakon što Plinacro krene u gradnju magistralnog plinovoda koji će se povezati s Nabuccom u Mađarskoj.



NT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:33