OŠ NIKOLA ANDRIĆ

POTPISAN SPORAZUM O OBNOVI DEVASTIRANE ŠKOLE KOJA JEDINA NIJE OBNOVLJENA NAKON RATA 'Ona je simbol svega onoga što školstvo ne bi trebalo biti'

 
 Vlado Kos/CROPIX

Iako je već 28 godina prepuna ratnih rana i ožiljaka, vukovarska OŠ Nikole Andrića tek je sada dočekala svoj red na obnovu. Od mirne reintegracije i povratka prognanih Vukovaraca u svoj grad niti jedna Vlada RH, niti jedan ministar obrazovanja nije našao za shodno da učenicima i djelatnicima ove škole riješi najosnovnije uvjete za normalan rad.

Sada je i to napokon riješeno, a u ponedjeljak je u zgradi ove škole, koja više izgleda kao da je za rušenje i novu izgradnju iz temelja, nego li za obnovu, potpisan Sporazum o obnovi, dogradnji i nadogradnji zgrade i sportske dvorane između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemska županije.

- Ova škola postala je simbol onoga što školstvo ne bi trebalo biti - simbol infrastrukture koja nije obnovljena, simbol toga da se nismo koordinirali kada smo se trebali i izuzetno sam ponosna što smo u manje od dvije godine uspjeli osigurati sredstva i da dogradnja može početi. Osim vanjskih, ova škola ima i unutarnje rane, a mi moramo napraviti da škola koja je učenike podsjećala na bolnu prošlost sama postane prošlost u smislu infrastrukture i da djeca u nju dolaze s osmijehom, da ona bude simbol razvoja i budućnosti – kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, dodavši kako je osigurana i zakonska i financijska podloga za realizaciju ovog projekta vrijednog 18 milijuna kuna, od kojih 80 posto dolazi iz državnog, a po 10 posto iz proračuna Grada i Županije.

Posebno sretna bila je Josipa Kotromanović Sauka, ravnateljica škole koju pohađa 206 učenika i koji već drugu godinu zaredom na nastavu idu u OŠ Antuna Bauera.

- Oduševljena sam što smo napokon dočekali ovaj trenutak. Brojni su učenici započeli i završili svoje osnovnoškolsko obrazovanje u ovako neobnovljenoj školi. Zahvaljujem se ministrici koja je u ove dvije godine otkada smo prvi put sjele i progovorile o ovo temi učinila sve da napokon dođe do obnove – kazala je ravnateljica.

FOTOGALERIJA: Pogledajte kako izgleda devastirana osnovna škola u Vukovaru

Vladi RH i ministrici zahvalili su se i Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara te Damir Barna, vukovarsko-srijemski dožupan, kojemu su dva sina pohađala ovu školu. Barna je posebno zahvalio i medijima koji su godinama izvještavali o ovom problemu i pokušavali utjecati na svijest onih koji odlučuju da se napokon krene s obnovom škole. Isto je učinio i Penava, kazavši da je zahvaljujući medijima „obnova škole postala nacionalni problem“.

- Samo u mom mandatu izredala su se četvorica ministara koji su dolazili ovdje i nisu našli rješenje, a sada nam je to uspjelo tek s petim ministrom, odnosno ministricom, koja je uspjela naći rješenje za ovaj veliki problem – rekao je Penava. Završetak radova očekuje se za oko dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:25