U KARLOVCU

POTPISAN SPORAZUM O PROVEDBI PILOT PROJEKTA 'SenzoriKA' Prikupljanje podataka o potrošnji energenata, vode, kvaliteti zraka, stanju na parkiralištima

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.07.2019. u 14:40

Odašiljači i veze

 

Gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić, član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica te član Uprave KONČAR – Elektronike i informatike (KONČAR-INEM) Zvonimir Jurin, danas su u prostorijama Male vijećnice Grada Karlovca svečano potpisali Sporazum o provedbi pilot projekta “Udaljeno očitavanje brojila i senzora – SenzoriKA”.

Odašiljači i veze
 

U sklopu projekta implementirat će se testni sustav „pametnog grada“ (Smart Cities) s vizualizacijom podataka za građane, koji će omogućiti prikupljanje podataka o potrošnji svih energenata i vode, kvalitete i temperature zraka, podataka o prikupljenom otpadu  te  stanja na parkiralištima.

Sustav se temelji na integriranom rješenju OIV-a i KONČAR-INEM-a koji koristi OIV Smartino IoT (LoRaWAN) tehnologiju za prijenos podataka i INEM-ov softver MARS  za obradu i vizualizaciju podataka, priopćeno je iz Odašiljača i veza.

Sustav omogućuje prihvat podataka iz uređaja različitih proizvođača, nadzor i upravljanje korištenjem radijske mreže LoRaWAN male snage čime se omogućuje korištenje i baterijski napajanih uređaja, a svi podatci dostupni su poslovnim sustavima gradskih tvrtki, a po potrebi i građanima. LoRaWAN tehnologija pokriva široki spektar primjene od vodomjera, plinomjera, električnih brojila, upravljanje i nadzor javnom rasvjetom, senzora kvalitete zraka, zauzetost parkirališta, senzora za praćenje vodostaja, senzora temperature, vlage, kvalitete vode, GPS praćenja te dodatno omogućuje integraciju drugih tehnologija, odnosno omogućuje integraciju postojećih krajnjih uređaja u LoRaWAN ekosustav.

Odašiljači i veze
 

Cilj projekta je kroz prikupljanje, distribuciju i analizu podataka i informacija utvrditi koje korisne podatke sustav treba generirati, a sve radi budućeg učinkovitijeg upravljanja i boljih rezultata za gradsku upravu i ostale gradske subjekte te donošenje strateških odluka za daljnji razvoj, kao i za kvalitetniju uslugu građanima. Podaci će se koristiti, između ostalog, i za pripremu projekata iz Strategije za prijavu sufinanciranja iz bespovratnih sredstava budućih ESI fondova, kao i iz drugih  mogućih inovativnih programa Europske unije  kojima se potiče razvoj pametnih gradova.

Dodatno, Grad Karlovac i gradske tvrtke dobit će potrebno iskustvo i uvid u tehnologije i Smart City rješenja koja će im omogućiti unapređenje poslovanja kroz uštede, optimizacije i inovativne usluge dok će građani dobiti mogućnost korištenja inovativnih usluga koje osiguravaju povećanja kvalitete života u Gradu Karlovcu i optimalnu potrošnju resursa, dodaje se u priopćenju Odašiljača i veza.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo