'ZAOKRUŽENA PRIČA'

POTPISAN SPORAZUM O UDRUŽIVANJU LOKALNIH TURISTIČKIH ZAJEDNICA NA HVARU Ministar Cappelli: 'Postavljeni su temelji zajedničke suradnje'

Ministar turizma Gari Capelli
 Marko Todorov / CROPIX

U Hvaru je u subotu potpisan Sporazuma o udruživanju lokalnih turističkih zajednica (TZ) s područja otoka Hvara, a ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je tom prilikom da su time postavljeni temelji zajedničke suradnje, a cijeli otok Hvar u turističkom smislu postaje 'zaokružena priča'.

Ovim sporazumom dosadašnje turističke zajednice koje obuhvaćaju TZ gradova Hvara i Starog Grada, općina Jelsa i Sućuraj i mjesta Vrbovska, razvijat će zajedničke projekte i programe te provoditi zajedničke promotivne i marketinške aktivnosti, odnosno zajednički razvijati i promovirati cjelokupno područje otoka Hvara, priopćeno je iz Ministarstva turizma.

„Danas postavljamo temelje zajedničke suradnje i početak nove priče za čitav otok Hvar. Ovim sporazumom otok Hvar postaje u turističkom smislu jedna zaokružena priča, turistička destinacija koja se pod jednim imenom i brendom može kvalitetnije razvijati i promovirati", rekao je ministar Cappelli prilikom potpisivanja sporazuma.

Naglasio je da je ovaj sporazum primjer onog što su Vlada i Ministarstvo turizma htjeli, kroz naše zakonodavne izmjene.

To znači "poticati udruživanje destinacija, koje zajedničkim djelovanjem imaju mogućnost puno kvalitetnije se pozicionirati na tržištu i razvijati projekte za poticanje ukupnog gospodarskog razvoja. Iz toga bi trebali proizaći i brojni sinergijski učinci, ne samo u kvaliteti tržišnog nastupa cijelog ovog područja, već se osigurava i prijeko potrebna troškovna efikasnost u sferi promocije i provedbi projekata“, dodao je Cappelli.

Uz ministra Cappellija potpisivanju Sporazuma o udruživanju lokalnih turističkih zajednica područja otoka Hvara nazočili su predsjednik TZ Grada Hvara Rikardo Novak, predsjednik TZ Staroga Grada Antonio Škarpa, predsjednik TZ Općine Jelsa i mjesta Vrboska Nikša Peronja te predsjednik TZ Općine Sućuraj Ivan Slavić, koji su i potpisali zajednički sporazum, priopćeno je iz Ministarstva.

Prihvaćanjem paketa turističkih zakona u Hrvatskom saboru ove godine, odnosno Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakona o članarinama u turističkim zajednicama i Zakona o turističkoj pristojbi, uvedeni su financijski instrumenti (Fond za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent i Fond za udružene turističke zajednica) koji omogućavaju transparentnije financiranje kako regionalnih tako i lokalnih turističkih zajednica na turistički nerazvijenim područjima te se potiče udruživanje turističkih zajednica.

Cappelli na svečanom otvorenju hotela Palace Elisabeth, prvog s pet zvjezdica na Hvaru

Ministar Cappelli danas će nazočiti i svečanom otvorenju hotela Palace Elisabeth, prvog hotela s pet zvjezdica na otoku Hvaru.

Prema podacima iz sustava eVisitor otok Hvar tijekom protekle godine posjetilo je 338.000 turista, koji su ostvarili 1,7 milijuna noćenja. Pri tome su najviše noćenja ostvarili gosti iz Slovenije, Njemačke, Velike Britanije, Češke, Poljske te Sjedinjenih Američkih Država, navode iz Ministarstva turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:05