STRAVIČAN PROPUST

POTPUNI DEBAKL OBAVJEŠTAJNIH AGENCIJA 'Pilote su isto tako mogli vrbovati i strani špijuni, i nitko ne bi znao...'

Naši piloti mjesecima su se nalazili sa stranim državljanima i pregovarali o novom poslu
 Andrej Svoger, Jure Miskovic / CROPIX

Ministar obrane, načelnik Glavnog stožera i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nisu imali nikakvu informaciju da šestorica vojnih pilota iz akro grupe “Krila Oluje” mjesecima planiraju odlazak iz vojske i dogovaraju novi posao sa stranim poslodavcem. Također nisu znali da su im prišli djelatnici strane kompanije, ponudili im posao te da su piloti obavili zdravstveni pregled i potpisali nove ugovore.

Vrbovanje vojnih osoba

Iako su se vojni piloti mjesecima sastajali sa svojim budućim stranim poslodavcima, Vojna sigurnosna obavještajna agencija o tome nije imala nikakvu informaciju te su čelni ljudi vojske i Ministarstva obrane kao i Ured predsjednice o tome bili potpuno neobaviješteni. Riječ je o velikom sigurnosnom propustu jer se radi o klasičnom vrbovanju djelatnih vojnih osoba od strane stranih državljana o čemu je ravnatelj agencije general Zlatko Klanac morao imati informaciju.

“VSOA i njen ravnatelj u ovom slučaju napravili su veliki propust jer nisu imali nikakvu informaciju da se naši piloti mjesecima sastaju sa stranim državljanima i pregovaraju o novom poslu. Isto tako su im mogli prići i djelatnici stranih obavještajnih službi, a pitanje je bi li VSOA o tome išta znala. Ovaj slučaj otvara pitanje čime se zapravo bave djelatnici VSOA-e”, kazao je za Jutarnji list visoki dužnosnik Ministarstva obrane. Naši nam izvori tvrde kako su piloti svoj novi posao dogovarali u potpunoj konspiraciji. Zasad je nepoznato kada i gdje su im novi poslodavci prišli i predali ponudu, da li su se sastajali svi zajedno ili pojedinačno, u Hrvatskoj ili inozemstvu, i gdje su obavili zdravstvene preglede. “VSOA je za to morala znati. Prije svih njeni djelatnici u Ratnom zrakoplovstvu.

U velikoj tajnosti

Nemoguće je da šest pilota mjesecima tako nešto dogovara a da o tome nitko ništa nije čuo”, tvrde nam naši sugovornici. Prema nekim tumačenjima piloti su dogovore obavili u velikoj tajnosti jer su se bojali da bi u suprotnom s hrvatske strane bio napravljen pritisak prema državi u koju odlaze da im se ne izda radna dozvola.

Kako saznajemo, i ministar obrane i načelnik Glavnog stožera za odlazak pilota su saznali tek nakon što ih je o tome obavijestio zapovjednik Ratnog zrakoplovstva kojem je šestorka uputila zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa. Takvo neznanje djelatnika VSOA-e jako je razljutilo ministra obrane, koji je prema našim saznanjima imao jako oštar razgovor s generalom Klancem. Prema dostupnim informacijama, o propustu VSOA-e moguća je i rasprava na predstojećoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Piloti su, prema našim informacijama, podnijeli osobni zahtjev za prestanak službe sa 13. ožujkom. No, naši nam sugovornici tvrde kako im taj zahtjev neće biti odobren. Naime, prema Zakonu o službi “djelatnoj vojnoj osobi može se odbiti zahtjev za prestanak službe i odrediti zadržavanje do godine dana ako za to postoji osobita potreba službe koju utvrđuje načelnik Glavnog stožera ili osoba koju on ovlasti”.

S obzirom da se smatra da za njima postoji potreba, zahtjev neće biti odobren. Kako se pretpostavlja da su piloti već potpisali ugovore s novim poslodavcem, sigurno neće ostati godinu dana u vojsci kako bi dobili sporazumni prestanak službe. U tom slučaju pilotima samo preostaje inscenirati nečasni otpust iz vojske kako bi otišli kod novog poslodavca.

Nečasni otpust

Nečasni otpust mogu dobiti ukoliko ne dođu pet dana na posao. U tom slučaju zapovjednik ih šalje na vojno-stegovni sud koji donosi odluku o nečasnom otpustu. U tom slučaju piloti više neće imati pravo na povratak u službu, pravo na mirovinu u skladu sa Zakonom o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, kada se ispune propisani uvjeti, pravo na nošenje vojne odore u svečanim prigodama te ostale povlastice i pogodnosti.

Dok piloti svojim nadređenima odbijaju kazati u koju zemlju odlaze raditi, u medijima se špekulira da je katarski emir Tamim bin Hamad al-Thani, zapovjednik katarske vojske, odlučio osnovati akro grupu, a zamjenik načelnika Glavnog stožera mu je preporučio upravo hrvatske pilote. Stoga ih je emir odlučio zaposliti i kupiti im nove avione.

Manje od 10 kandidata koji žele biti borbeni piloti

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo danas ima oko 350 pilota, od kojih je njih 200-tinjak raspoređeno u eskadrile i obavljaju letove na borbenim avionima, helikopterima, protupožarnima avionima, obučavaju buduće pilote. Na raspolaganju su im helikopteri Mi 8 i Mi 117 Sh, borbeni avioni MiG 21, školski avioni Pilatus te protupožarni avioni. Najveći problem je stanje borbenog zrakoplovstva. Borbeni avioni MiG 21su više muzejski primjerci nego ozbiljne letjelice. Remont MiG-ova kasni gotovo godinu dana i nitko se više ne usudi reći kada će biti gotov. Snagama kojima raspolaže Ratno zrakoplovstvo može obavljati zadaće nadzora zračnog prostora, ali je pitanje bi li se ovim mašinama moglo upustiti u bilo kakav ozbiljniji okršaj s nekim drugim zrakoplovima. Istodobno, interes mladih za obučavanje na borbenim avionima je sve manji. Prethodnih godina na natječaje za vojne pilote javljali su se deseci djevojaka i mladića. Taj broj je sada pao ispod deset. Od njih tek manji dio želi biti pilot na borbenom avionu. Više su zainteresirani za obuku za pilote helikoptera. S helikopterima je stanje u Oružanim snagama puno bolje. Dio helikoptera Mi8 je remontiran, a njih četiri još čeka na remont. Transportni helikopteri Mi 117 Sh su u odličnom stanju i tek im predstoje generalni remonti. S helikopterima Mi 117 Sh i Mi8 obavljaju se zadaće medicinskog prijevoza, operacije spašavanja u elementarnim nepogodama te u međunarodnoj misiji na Kosovu. U tijeku je proces zamjene dijela helikoptera ruske proizvodnje onima proizvedenima na Zapadu. Planira se nabava helikoptera “Kiowa” te “Blackhawk”. Za nekoliko godina Ratno zrakoplovstvo moglo bi imati oko 40 helikoptera.

Osim lošeg stanja borbenih aviona, problem je materijalno stanje njenih pripadnika kojima nije osigurano stambeno zbrinjavanje, a plaće su im daleko ispod prosjeka od onih u drugim vojskama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:48