DRAMATIČAN PAD

POTPUNI KRAH HRVATSKE STANOGRADNJE Ove godine prodano čak 40 posto manje novih stanova

 Ranko Šuvar/CROPIX

U prvih sedam mjeseci ove godine prodano je gotovo 40 posto manje novih stanova u odnosu na isto razdoblje lani. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od siječnja do srpnja prodano je 610 novih stanova, lani 1029, a 2013. godine u istom razdoblju prodano je 1027 stanova.

- Posljednjih godina ozbiljno pada ponuda novogradnje jer se gradi jako malo novih stambenih jedinica. Većina prometa nekretninama odnosi se na staru gradnju - kaže Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Podaci o izdanim građevinskim dozvolama za gradnju novih stambenih zgrada pokazuju da je broj izdanih građevinskih dozvola u ozbiljnom padu: ove su godine izdane građevinske dozvole za 3318 stanova, što je za 12 posto manje nego lanjske godine te 40 posto manje nego tijekom 2012. godine.

Potražnja ipak postoji

Prosječna cijena četvornog metra novogradnje iznosila je 11.439 kune, što je pak 11 posto više nego početkom prošle godine. Takav rast prije svega je posljedica velikog pada udjela POS-ovih stanova u ukupnom broju prodane novogradnje. Naime, cijena POS-ovih stanova bitno je niža od ostatka novogradnje. Budući da je lani POS činio gotovo 15 posto ukupno prodanih novih stanova, prosječno izračunata cijena za sve stanove bila je bitno niža nego ove godine, kad POS čini tek 3,6 posto ukupne novogradnje. Izuzme li se POS iz izračuna, rast cijena iznosi 4,8 posto.

- Lani su cijene svih prodanih stanova - dakle i stare gradnje - pale za oko devet posto, a ove godine očekujemo dodatni pad od oko tri posto. Cijene su se korigirale i potražnja za stanovima postoji, no veliku većinu čini stara gradnja. Prodaja se stabilizirala i iznosi između 25.000 i 30.000 prodanih stanova godišnje - kaže Ranilović.

Cijene dižu stranci

Smanjenju prodaje novih stanova, kažu u HGK, svakako pridonosi i niska kupovna moć stanovništva, potisnuto bankovno kreditiranje te visoka nezaposlenost i nesigurnost zaposlenja, a rast prosječne cijene rezultat je i orijentacije graditelja prema ponudi stanova za koje postoji potražnja.

- Drugim riječima, gradi se i prodaje manji broj stanova u čijoj strukturi raste broj kvalitetnijih stanova na atraktivnijim lokacijama za platežno sposobne domaće i strane kupce koji podižu prosječnu cijenu stambenog prostora - smatraju u HGK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:14