SNAGE ZA BUDUĆNOST

'POTREBNA NAM JE SINERGIJA!' Novi gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić na preuzimanje vlasti doveo i SDP i HDZ

Vrkić je od prve minute svoga mandata započeo provedbu plana promjena, pa je tako sa sobom doveo sve koji su mu pomogli u osvajanju mandata
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Ivan Vrkić od ponedjeljka je i službeno gradonačelnika Osijeka. Već od 7 sati ujutro stigao je u Kuhačevu 9 kako bi od dosadašnjeg čelnika Krešimira Bubala preuzeo „ključeve grada“ nakon što je 2. lipnja odnio uvjerljivu pobjedu u drugom krugu izbora za gradonačelnika.

Vrkić je od prve minute svoga mandata započeo provedbu plana promjena, pa je tako sa sobom doveo sve koji su mu pomogli u osvajanju mandata. Bila je to donedavno nezamisliva slika, jer su se na jednome mjestu i na istoj strani našli predstavnici Kukuriku koalicije Biljana Borzan (SDP), Zoran Ranđelović (HNS) i Drago Šerić (HSU) koji su Vrkića kandidirali, ali i oni koji su ga što javno, što tiho podržali u drugom krugu - nezavisni Anto Đapić i Miroslav Šimić, laburist Jaroslav Pecnik te HDZ-ov Dražen Vidović.

Zanimljivo, oni prvi sjeli su s Vrkićeve lijeve, a ovi drugi s desne strane. Dobro je to primijetio i novi gradonačelnik koji je rekao da ih sve pozdravlja s jednakim zadovoljstvom našalivši se pri tome da je „jedino možda g. Pecnik trebao biti s lijeve strane, ali neće se ljutiti što je desno.“

- Nikoga se neću odreći, ali to znači da ću biti svoj i nezavisan. U vrijednosnom sustavu najveću vrijednost ima osobni identitet svakoga od nas i one stranke kojoj netko pripada. Ne treba se nitko ničega odricati nego sve zajedno trebamo spajati i napraviti najveću korist za grad.

S partnerima ću stalno komunicirati, ali odgovarat ću samo građanima. Potrebna nam je sinergija, jer svi zajedno nećemo biti dovoljno pametni da brzo napravimo velike iskorake, no ovo danas pokazuje da je konstituiranje GV-a samo formalnost, jer smo poslali političku poruku da smo na istoj strani i to programskoj, a ne koalicijskoj - poručio je Vrkić pozvavši sve u gradskom sustavu koji su došli s politikom da stave mandate na stol.

'VRDOLJAK ME IZMISLIO, MILANOVIĆ PODRŽAO, A BEZ HDZ-A NE BIH POBIJEDIO' Novi gradonačelnik Osijeka Vrkić

- Moram uz pomoć svojih partnera izabrati ljude s kojima ću provoditi program, a oni koji dođu na ključna mjesta imat će prolazno vrijeme svaka tri mjeseca i ako ga ne ostvare neće više imati šansu. Ja ću biti prvi gradonačelnik koji se neće baviti politikom, već gospodarstvom i komunalijama - istaknuo je novi čelnik Osijeka, pred kojim je veliki posao da ovu simboličnu sliku po preuzimanju dužnosti pretvori u suradnju lijevih i desnih, što zasigurno neće biti lako s obzirom na velike razlike u ovom tzv. savezu na što se osvrnuo i Đapić.

- Kako bismo potvrdili vjerodostojnost i kako se svi mi ovdje ne bi osramotili, najvažnije je osigurati neovisnu poziciju gradonačelnika. To ovisi o nama, koliko ćemo mi biti dovoljno samozatajni i spremni raditi za Osijek. Njegov neuspjeh bit će i naš neuspjeh, a uspjeh će biti uspjeh svih nas. Svima će nam trebati puno tolernacije i što više dijaloga, a što manje monologa - rekao je Đapić, dok je Borzan dodala kako se nada da se o Osijeku više neće govoriti kao o čudnom gradu, već da će na spomen njegova imena kazati svaka čast. Šimić, Vidović i Pecnika su se pak usuglasili da je promjena dobra i da je važno da se ona stvarno dogodi te da to ne bude samo smjena. Konstituiranje Gradskog vijeća bit će prvi od brojnih lakmus papira koji ove ljude čekaju u sljedećim godinama.

'Kampanja je prošlost, sada moramo surađivati!'

Nakon što su obavili primopredaju Vrkić i Bubalo obratili su se javnosti u jednom pristojnom izdanju, pri čemu je Vrkić naravno bio daleko raspoloženiji od svoga prethodnika, kojega je još jednom pozvao na suradnju.

- Razgovarali smo vrlo korektno i otvoreno. Kampanja je prošla priča, a buduća je da svi zajedno surađujemo na korist naših građana. Prostor je otvoren za sve osobe i političke organizacije i ne vidim nikakvog razloga da gospodin Bubalo i ja u budućnosti ne surađujemo, bez obzira što je iza nas - rekao je Vrkić, no Bubalo ničime nije dao do znanja da se spreman na takvu vrstu suradnje.

- Na računu je nešto manje od 31 milijun kuna. Mi smo prije četiri godine naslijedili dubioze na sve strane, a danas je sustav stabilan. Prošlu godinu završili smo s pozitivnom nulom, dosta je projekata koje smo započeli, a razgovarali smo i o njima. U sustavu je 330 ljudi manje u odnosu na 2009., HDSSB će biti čvrsta oporba i to je to - kazao je Bubalo, nakon čega je Vrkić pokušao okrenuti na šalu kazavši „s nulom smo počeli, s nulom smo završili,“ no šala nije izazvala osmijeh kod Bubala.

- Ja moram priznati da mi s nulom nismo počeli, već s 200 milijuna kuna dospjelih obveza, ali smo ostavili stabilan sustav s 31 milijun kuna na računu - odgovorio je bivši gradonačelnik, na što je novi „stao na loptu.“

- Ja startam od nule. Nisam mislio da je račun na nuli - zaključio je Vrkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:31