UDAR ZA STRANKU

POTRES U SDP-U NAKON OBJAVE USKOK-A ‘Ovo je škola koja nam nikako nije trebala!’

Politički se u SDP-u neće dogoditi ništa jer Linić više nema utjecaj unutar stranke

“Ovo je škola koja nam nije trebala”, kratko je komentirao saborski zastupnik Socijaldemokratske partije Hrvatske kada smo razgovarali o odluci USKOK-a kako nema povoda za kaznenu prijavu protiv Slavka Linića.

Pritom nije djelovao jako iznenađeno. Izgleda kako je ovih dana u SDP nekako procurila vijest o nedužnosti bivšeg ministra financija, i sada se otvara pitanje kakve će biti političke posljedice.

Satisfakcija Liniću

Na temelju razgovora s trojicom socijaldemokratskih političara, dojam je kako niti oni nisu potpuno sigurni jer s jedne strane, složili su se da je Linić dobio moralno zadovoljstvo, ali nerealno je očekivati direktne posljedice za Zorana Milanovića, koji je inicirao njegovo isključenje iz stranke. Tim prije jer su Linića ekskomunicirali članovi Glavnog odbora i to tajnim glasanjem, dakle, da su htjeli ili se usudili, mogli su donijeti drugačiju odluku.

Sve to, međutim, ne znači kako ovo nije neugodna situacija za Milanovića.

“Milanović nikada nije eksplicitno izjavio kako Linića smatra lopovom, ali je javno rekao da oko sebe želi isključivo ljude čistih ruku. Time je implicitno optužio Linića što je dovelo do toga da je izbačen iz SDP-a. Za nekoliko dana će biti jasnije što će se dogoditi, ali već sada mogu kazati kako je ovo prilična neugodnost za Milanovića, a satisfakcija za Linića”, drži spomenuti socijaldemokratski zastupnik.

Pritom je ponudio dodatno objašnjenje: politički se u SDP-u neće dogoditi ništa jer Linić više nema utjecaj unutar stranke (osim emocionalnog u svojoj organizaciji u Rijeci), ali s psihološkog stajališta onih 50 članova Glavnog odbora koji su glasali za isključenje, sigurno se neće dobro osjećati.

“A što bi se moglo dogoditi kada je to završena priča”, komentar je jednog od mlađih saborskih zastupnika SDP-a, koji je potom dodao: “Zoran je imao apsolutno pravo smijeniti Linića s položaja ministra financija, i sada se vidi da je to bio dobar potez jer je Boris Lalovac puno kvalitetniji na tom položaju nego njegov prethodnik.

Moglo je drugačije

Što se tiče isključenja, s obzirom na sve što je Linić predstavljao, možda je moglo i drukčije, no sada je bespredmetno ponovno ovo potezati. Ionako je Linić rekao da želi rušiti SDP i Milanovića i na taj način prekinuo veze s nama”.

Iako je ovo sigurno neugodna situacija za Milanovića, vjerojatno neće izazvati veći politički potres u SDP-u i koalicijskoj Vladi, sukus je razmišljanja osoba iz vrha SDP-a s kojima smo razgovarali.

Izdvajamo