BURAN ODLAZAK MINISTRA

Potreseni Šuker premijerki: Jadranka, zauvijek ću ti ostati vjeran

Bivši ministar financija šokirao se smjenom jer je do posljednjeg trenutka vjerovao da neće morati napustiti Kosoričin tim
Jasenovac, 180410.Obiljezavanje 65. obljetnice proboja logorasa iz konc logora Jasenovac.Na slici: premijerka Jadranka Kosor i ministar financija Ivan Suker.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Ostat ću ti uvijek vjeran - pogleda uprta u čelo stola gdje je sjedila predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor izustio je smijenjeni potpredsjednik Vlade Ivan Šuker na sjednici Predsjedništva stranke na kojem je jednoglasno dogovorena rekonstrukcija Vlade. Svjedoci sa sastanka kažu da je Šukeru bilo zaista teško, a neki su uvjereni kako je dugovječni ministar financija do posljednjeg trenutka vjerovao da će ostati dio tima Jadranke Kosor. Da je sve što se posljednjih tjedana događalo bio samo test.

Pozorno je slušali

Od 27. rujna kad je Kosor iz Sjedinjenih Država najavila “promjene u svom timu” do sjednice Predsjedništva HDZ-a točno tri mjeseca kasnije svašta se izdogađalo na tu temu. Sve su pretpostavke da ta sjednica bude u najmanju ruku zanimljiva, bile su ispunjene. Neformalni izvori danima su šuškali da “neće proći”, da je Predsjedništvo protiv smjena u Vladi, da imaju osjećaj da se “Bajić oteo kontroli”. A onda - idila. Svi crni scenariji kakvi su se mogli čuti proteklih tjedana padaju u vodu. Bila je to samo još jedna sjednica s jednoglasno donesenim zaključcima.

Kosor je rekla svoje, iznijela je svoju novu kadrovsku križaljku, a članovi Predsjedništva pozorno su je slušali. Nakon toga redom su govorili smijenjeni ministri.

Božo Biškupić zahvalio se svima na suradnji te je ustvrdio kako je njemu bio zadnji tren da se povuče iz Vlade zbog svoga zdravstvenog stanja. Nakon toga Marina Matulović-Dropulić stavila se na raspolaganje novom ministru zaštite okoliša i graditeljstva ako mu bude potrebna bilo kakva pomoć. Slično je ponovio i sada već bivši ministar obrane Branko Vukelić. Svi su se pozivali na odanost stranci. Samo je Šuker svoju kratku pozdravnu poruku uputio premijerki i stranačkoj šefici.

Desetak afera

Međutim, nekoliko posljednjih dana uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a nije bilo ni traga idiličnoj atmosferi koje je vladala na sastanku vodstva stranke. Nitko od smjenjenih ministara, naime, nije bio spreman dobrovoljno otići, svi su se žalili da će njihova smjena biti protumačena u javnosti kao dokaz da su nešto skrivili ili da odlaze jer su pod istragama USKOK-a.

Nakon što im je obećano da će biti jasno rečeno kako nisu upleteni niti u jednu od desetak otkrivenih afera, uslijedio je odgovor da bi to onda moglo biti zeleno svjetlo USKOK-u da otvori istrage protiv njih.

Najtvrđi u otporu smjenama bili su Ivan Šuker i Marina Matulović-Dropulić koji su tvrdili da nisu zaslužili da ih se nakon toliko godina predanog rada odbacuje na taj način, da su oni zapravo žrtve medijske hajke te da njihovi kolege u vladi i stranci teško griješe što ih miču iz Vlade budući da će po istom načelu većina njih ubrzo morati napustiti svoje funkcije. No pokazalo se da je Jadranka Kosor bila puno tvrđi orah nego se moglo pretpostaviti te da je niti jedan argument nije pokolebao u prije donesenoj odluci o rekonstrukciji Vlade.

Tko nije bio pozvan?

Na sjednici su bila i dva nova ministra, glavni tajnik stranke Branko Bačić i član Jasen Mesić, dok ostala pojačanja nisu bila pozvana.

- Obojica su se zahvalila na povjerenju, a ostali su im čestitali. Bačić je još “na otočkom” dodao kako se na njega može računati bilo kada i bilo gdje - prepričava izvor iz HDZ-a. Isti sugovornik kaže kako je Jasenu Mesiću ministarsko mjesto ponuđeno večer prije u telefonskom razgovoru, a on je svoj pristanak dao ujutro, netom prije sjednice Predsjedništva.

- Bio je zatečen ponudom iako se dva tjedna šuškalo da je u kombinaciji za Biškupićeva nasljednika. Ali kako on nije lobirao za sebe, a njegova kolegica Nina Obuljen je lobirala na sve strane, mislio je da će ministarsko mjesto dobito ona. Zato ga je ponuda zatekla i iznenadila - priča izvor iz vladajuće stranke.

Bačićev nasljednik

Iako se Ivan Šuker vraća u Sabor, njegova zamjenica Ivanka Roksandić, koja je i članica Predsjedništva stranke i potpredsjednica Kluba zastupnika, najvjerojatnije će ostati zastupnica. Šukeru će mjesto u Saboru prepustiti neki drugi zastupnik izabran u VI. izbornoj jednici, najvjerojatnije Stjepan Kundić. Liječnik, specijalist opće medicine iz Mraclina nedaleko od Velike Gorice u Sabor je ušao kao zamjena ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću. Tko će zamijeniti Branka Bačića koji ulazi u Vladu, nije poznato. Njegov zamjenik u Saboru, dok je obnašao dužnost državnog tajnika za more, bio je gradonačelnik Vrgorca Borislav Matković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:48