POMOZITE OBITELJI!

POTRESNA PRIČA MLADE SLAVONKE (27) Bila je potpuna zdrava i vesela cura, a onda se u jednom trenutku srušila zbog rijetke bolesti i ostala nepokretna...

ZADAR - U Domu kulture na otoku Ugljanu protekli je vikend održan humanitarni koncert u organizaciji Udruge Pojonsko srce, te Udruge mještana Ugljan - Čeprljanda Idro kojem je cilj bio prikupiti sredstva za liječenje teško bolesne djevojke Anite Herceg, 27-godišnjakinje "zaključane" u svom tijelu, piše Zadarski.hr.

Mlada djevojka iz Slavonskog Broda, koja je godinama bila poznata Brođanka sa zadarskog otoka gdje je radila u popularnom kafiću, ostala je nepokretna i nijema, nakon što je tijekom obiteljskog Božićnog ručka 2014. pogodila iznenadna bolest poznatija kao "oluja štitnjače". Anita je pala bratu u krilo i prestala disati, a spašena je zahvaljujući brzoj reakciji njene starije sestre Melite, koja ju je reanimirala, te nadljudskim naporima ekipe slavonskobrodske Hitne pomoći. No zastoj srca kojeg je uzrokovao posebno teški oblik tireotoksikoze, iznenadne bolesti tijekom koje štitnjača izlučuje ekstremno velike količine hormona, ostavio je teške posljedice na njezino zdravlje. Danas je mlada djevojka nepokretna i na njezi 53-godišnje majke Verice koja je već 15 mjeseci za nju brine u unajmljenom gradskom stanu u Slavonskom Brodu.

- Znam da Anita sve čuje i razumije, ja to osjećam. Teško je i sadašnja situacija se ne može riječima opisati. Život vam se promijeni u sekundi, a tog kobnog dana mislili smo da se Anita šali. Ubrzo smo, nažalost, shvatili da je riječ o nečem strašnom. Puls joj se vraćao i gubio 20 minuta. Riječ je bila o iznimno teškim trenucima na koje nas nitko nije pripremio. Anita nikada nije imala problema sa štitnjačom. Znala se požaliti da je umorna, ali ništa više od toga. Sada kad razmišljam mislim da je možda imala i neke druge simptome ali ih nije govorila. Teško je to za shvatiti da je danas Anita nepokretna i da je od jedne zdrave i vesele djevojke s nekadašnjih 65 pala na samo 35 kilograma – kaže majka Verica koja nepokretnu kćer sada hrani na sondu. Kćerino daljnje liječenje i oporavak otežavaju strašni dekubitusi koje je dobila dok je ležala dva mjeseca na Odjelu za intenzivnu negu u Općoj bolnici u Slavonskom Brodu.

- Njeno mlado tijelo je jako propalo. Čula sam da se to može riješiti u jednoj bolnici u Austriji, ali cijena liječenja je 50 tisuća eura, kojih ja nemam. No Anita bi prije toga morala dobiti nešto kilograma da bi se riješio problem sa dekubitusima. Tek kada se tijelo donekle oporavi može se nastaviti sa liječenjem – kaže majka koja je u teškoj financijskoj situaciji. Prima mirovinu od 1750 kuna, a jedno vrijeme je bila i bez toga jer su joj blokirali račun zbog duga za grijanje.

- Liječnici ne žele davati prognoze, a ja sam majka. Uvijek se nadam da će Anita ozdraviti i vjerujem u to. Želim učiniti sve što mogu – kaže Verica Herceg. Dok je radila na otoku Ugljanu, mnogi mještani su Anitu poznavali kao ljubaznu i uvijek vedru i nasmijanu djevojku. Kada su čuli što joj se dogodilo, ni trenutka nisu dvojili, te su organizirali koncert na kojem su nastupili Tomislav Bralić, klapa Intrade, Ivica Sikirić Ićo, Sexymotherfuckersi, Veterani otoka Ugljana, te DJ Zdaga. Za Anitno liječenje prikupljeno je 63 tisuće kuna.

Anita i njena majka Verica

- Dirnulo me to jako, ti njezini prijatelji s otoka Ugljana. Poslala sam dijete da otiđe svojim putem i sada nekako, nažalost, na ovako težak način, doznajem i to me nekako tješi, da je moja Anita svugdje ostavila traga kao dobar čovjek, da je karakter – poručila je očajna majka 27-godišnjakinje neizmjerno zahvalna svim dobrim ljudima koji su dosad pomogli u liječenju njezine teško bolesne kćeri, piše Zadarski.hr.

(Božana Sviličić)

Aniti i njezinoj obitelji možete pomoći uplatom na račun u PBZ-u na ime Mirko Herceg, IBAN HR3323400093219686685, SWIFT PBZGHR2X s naznakom Pomoć za Anitu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:30