NOVE SMJERNICE

POTVRDA IZ EU Zbog terorističkih napada u Parizu Hrvatska sve dalje od Schengena

I prije napada Francuska je bila među zemljama koje su bile protiv proširenja schengenske zone
 AFP

Europska unija užurbano radi na usvajanju novih mjera za djelotvorniju borbu protiv terorizma, što je posljedica prošlotjednih terorističkih napada u Parizu.

Hitni potezi

Među idejama koje se prelažu u EU su promjene, pa čak i suspenzija schengenskih pravila o slobodnom kretanju. Novonastala situacija, priznaju u Bruxellesu, sasvim sigurno ne pomaže Hrvatskoj u ispunjenju jednog od glavnih prioriteta otkad je ušla u EU, a to je da i ona postane dio Schengena. Diplomati u Bruxellesu smatraju da u vrijeme kad se i otvoreno govori da teroristi koriste mogućnost slobodnog kretanja unutar Schengena, gdje iz jedne u drugu državu mogu ići bez ikakvih kontrola na granici te da bi trebalo preispitati takvu politiku, nikome ne pada na pamet govoriti o proširenju Schengena.

Dok su Bugarska i Rumunjska odavno ispunile sve uvjete, što je u svojim ocjenama formalno potvrdila Europska komisija, Hrvatska bi ove godine tek trebala formalno početi proceduru članstva. Naši sugovornici u institucijama EU upozoravaju upravo na slučaj Bugarske i Rumunjske, koje su ušle u EU 2007. godine, ali još uvijek nisu u Schengenu.

Loše raspoloženje

“Iako Hrvatska nije problematična zemlja što se tiče migracije i prilično dobro nadzire svoje granice, ovakvo raspoloženje u EU ne ide u prilog bilo kakvom brzom proširenju schengenske zone”, rekao nam je sugovornik u EU.

Kao države koje su i prije terorističkih napada u Parizu bile najmanje sklone primanju novih članica u Schengen spominju se Nizozemska, Njemačka i Francuska. Te su države dosad kočile ulazak Bugarske i Rumunjske jer smatraju da te dvije članice EU nisu dovoljno osigurale vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, a problem je i u zaštiti prava manjina.

Novci nisu upitni

“Ulazak Hrvatske u Schengen ovisi o nekoliko faktora, a okolnosti unutar EU trenutačno nisu povoljne”, kaže nam izvor u Europskoj komisiji. Hrvatska je za pripremu ulaska u Schengen od Europske unije dobila 120 milijuna eura, a taj novac EU bezuvjetno uplaćuje. Tim novcem Hrvatska modernizira granične prijelaze i opremu za policiju. Iako se u načelu Hrvatska ne bi trebala uspoređivati s Bugarskom i Rumunjskom, ipak u Bruxellesu kažu kako bi bilo teško očekivati ulazak Hrvatske u Schengen ako prije toga ne uđu druge dvije države. Prema procjenama u Bruxellesu, prednost je Hrvatske u tome što se nastavlja boriti protiv korupcije i nakon ulaska u EU za razliku od Bugarske i Rumunjske.

I dužina granica Hrvatske, koje su vanjske granice EU, razlog je zbog kojega će EU biti prilično oštra u ocjenjivanju Hrvatske oko ispunjavanja uvjeta za Schengen. Kao i u slučaju pristupih pregovora, hrvatski ulazak u Schengen mogao bi biti teži od normalnog i zbog političkih stavova država članica.

Problem granice

Jačanje borbe EU protiv terorizma dodatno će obvezivati Hrvatsku od koje se sada očekuje velika pomoć. Zapadni Balkan, s čijim državama Hrvatska ima najdužu granicu (BiH, Crna Gora, Srbija), u EU se smatra jednim od glavnih izvorišta ili tranzita oružja koje u EU, preko krijumčara, stiže i u ruke terorista. Iako su u EU zadovoljni suradnjom država Zapadnog Balkana u otkrivanju takve ilegalne trgovine, a s Hrvatskom kao novom članicom su “izuzetno zadovoljni”, duga vanjska granica EU će Hrvatskoj biti dodatni teret za ulazak u Schengen.

Hrvatski plusevi za Schengen

- Zagreb ulazak u Schengen smatra prioritetom

- Hrvatska uspješno koristi pomoć EU od 120 milijuna eura za pripremu za Schengen

- Hrvatska dobro nadzire vanjske granice EU

- Hrvatska policija je uspješna u otkrivanju krijumčarenja oružja koje ide u zapadnu Europu

Prepreke

- proširenje Schengena nije prioritet EU

- Bugarska i Rumunjska su odavno ispunile formalne uvjete, ali nisu primljene

- teroristički napadi u Parizu dodatno su dali vjetar u leđa onima koji traže suspenziju Schengena

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:40