PRAVOSUDNE NEVOLJE

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV VRDOLJAKA ZBOG NAVODNIH PRIJETNJI ČLANU UPRAVE NE KRŠKO Šef HNS-a mu je navodno 'obećao' zagorčati život: 'To je laž!'

 
 Damir Krajač / CROPIX

Protiv Ivana Vrdoljaka, predsjednika Hrvatske narodne stranke, koalicijskog partnera u Vladi RH, potvrđena je optužnica zbog navodnih prijetnji Hrvoju Perhariću, članu Uprave Nuklearne elektrane Krško (NEK). Tu informaciju potvrdili su nam u četvrtak u Državnom odvjetništvu.

Perharić nije bio, čini se, raspoložen za razgovor s novinarima jer nam je u četvrtak kad smo ga dobili na mobitel ponavljao da "ne čuje" i da mu "linija prekida", a u konačnici je prekinuo vezu. Predsjednik HNS-a Vrdoljak u petak bi na tu temu trebao održati tiskovnu konferenciju, a u međuvremenu je na Facebooku kratko prokomentirao situaciju u kojoj se našao.

- Kao ministar gospodarstva, štiteći interese Republike Hrvatske, tražio sam odgovornost hrvatskog člana Uprave Krškog Hrvoja Perharića zbog nepoštivanja državnog ugovora na hrvatsku štetu. Prema mojim informacijama, na preporuku slovenskih odvjetnika i slovenskog člana Uprave, predloženo je podizanje lažne kaznene prijave. Prijava se temelji isključivo na lažnom iskazu Hrvoja Perharića s ciljem očuvanja isključivo slovenskog interesa. Zbog ponašanja slovenske strane, uz podršku Hrvoja Perharića, Hrvatska gubi stotine radnih mjesta. Sutra ću ujutro iznijeti detalje na izvanrednoj konferenciji za medije, napisao je Vrdoljak na Facebooku.

Perharić je prijavio Vrdoljaka za prijetnju, a Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo je postupak. To se dogodilo u studenome 2015. godine, navodi Telegram, kad je Vrdoljak još uvijek bio ministar gospodarstva. U istom razdoblju trajao je i sukob oko mjesta hrvatskog člana uprave u Nuklearnoj elektrani Krško kojom zajednički upravljaju hrvatski HEP i slovenska tvrtka Gen energija. Funkciju hrvatskog člana uprave obnašao je Perharić, navodi Telegram, i tih dana u studenome 2015. godine razmišljalo se o njegovoj smjeni.

Nadalje stoji kako je slovenska strana odbila kandidata kojeg je predložio HEP, jer nije ispunjavao zakonske preduvjete. Radilo se o Draganu Marčinku, bivšem direktoru kutinske Petrokemije, kojeg je na tu funkciju, prema pisanju medija, doveo Vrdoljak. Međutim, Marčinko nije, navodi Telegram, imao “najmanje pet godina radnog iskustva u sektoru nuklearne energetike”, kako to propisuje slovenski zakon, što su iskoristili kao argument da ga odbiju.

I dok su mediji izvještavali o tim događajima u NEK-u, Vrdoljak se, prema navodima iz optužnice koju prepričava Telegram, 15. studenoga 2015. u večernjim satima čuo s Perharićem. U tom je razgovoru, navodno, tadašnji ministar inzistirao da Perharić podnese ostavku na mjesto člana Uprave NEK-a. Perharić nadalje tvrdi kako mu je Vrdoljak poručio da se više ne smije pojavljivati na poslu, a ako to ipak učini, “prijavit će ga Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu vanjskih poslova i USKOK-u”.

Prema optužnici, Vrdoljak mu je pripomenuo i da će, ako se ne makne s funkcije u NEK-u, tražiti ispis svih njegovih telefonskih razgovora i pregled cjelokupne imovine te da će mu zabraniti ulazak u Sloveniju. U optužnici stoji i navodni citat gospodina Vrdoljaka: “Zagorčat ću život tebi, tvojoj djeci i tvojoj obitelji”. Perharić je u prijavi kazao kako se nakon tih izjava “preplašio za život i sigurnost svoje obitelji”. Za taj kvalificirani oblik prijetnje Kazneni zakon predviđa šest mjeseci do pet godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:38