PROVJERILI NAVODE

POTVRĐENO OTKRIĆE MAGAZINA LIKE! Inspektori pišu kazne trgovcima koji varaju na ‘gratis’ artiklima

Novčane kazne za zavaravajuću poslovnu praksu iznose od 10 do 100 tisuća kuna
 AFP/Like

Nakon istraživanja magazina Like!, koji je otkrio da se u većini trgovačkih lanaca proizvodi s oznakom gratis ipak naplaćuju, na teren je izašla inspekcija Ministarstva gospodarstva koja je provjeravala naše navode i pročešljala police trgovina u potrazi za lažno označenim proizvodima.

U jednom trgovačkom lancu inspekciji se pridružio i tim Jutarnjeg koji je iz prve ruke svjedočio kontroli proizvoda na policama, većinom upravo onih na koje je Like! upozorio.

Optužni prijedlozi

I dok je dio cijena nakon članka u Jutarnjem promijenjen, inspekcija je ipak pronašla dosta proizvoda koji su lažno označeni kao besplatni te će trgovački lanci biti kažnjeni.

- Utvrđeno je da se u većini slučajeva u trgovinama nalaze proizvodi s oznakama “gratis” (npr. 3+1 gratis), ali da je i taj “gratis” proizvod ipak uračunat u maloprodajnu cijenu odnosno nije besplatan. Takvo postupanje trgovca smatra se nepoštenom odnosno zavaravajućom poslovnom praksom. Protiv takvih trgovaca bit će podneseni optužni prijedlozi, a novčane kazne iznose od 10 do 100 tisuća kuna za navedeni prekršaj - izjavio je Vedran Lukman, načelnik za Inspekcijske poslove u Ministarstvu gospodarstva. Istraga magazina Like! pokazala je da se proizvodi označeni kao gratis, a koji se ipak naplaćuju, mogu naći u gotovo svim trgovačkim centrima. Dvije četkice za zube, s oznakom 1+1 gratis, naplaćuju se 27,99 kuna, iako jedna četkica zapravo stoji 19,99. Gratis proizvod je dakle naplaćen osam kuna. Četiri čvrsta jogurta, označena kao 3+1 gratis, stoje 23,97 kuna, a jedan jogurt 6,99. “Besplatni” jogurt potrošači zapravo plaćaju tri kune. Takvih primjera je na stotine.

Manji broj inspektora

Ilija Rkman, dopredsjednik društva Potrošač, za Jutarnji je objasnio kako je ova praksa uvjetovana i manjim brojem inspektora nakon što je rasformiran Državni inspektorat, no u Ministarstvu tvrde da to nije istina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:51