NIJE BIO CIJEPLJEN

POTVRĐENO: PACIJENT KOJI JE PRIMLJEN U DUBROVAČKU BOLNICU IMA OSPICE Sumnje liječnika potvrdio je nalaz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Dubrovnik,280518.
Opca bolnica Dubrovnik.
Zaprimljena osoba za koju se sumnja da boluje od ospica.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonci Plazibat / HANZA MEDIA

Opća bolnica Dubrovnik

 

Pacijent hospitaliziran krajem prošlog tjedna u Općoj bolnici Dubrovnik obolio je od ospica.

Potvrdio je to nalaz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Naime, u dubrovačkoj su bolnici na temelju kliničke slike odmah po hospitalizaciji posumnjali su da pacijent koji je neko vrijeme boravio na Kosovu ima ospice ali se čekala i potvrda iz Zagreba.

Inače, oboljeli, potvrđeno je, nije bio cijepljen protiv te dječje zarazne bolesti.

Podsjećamo, u dubrovačkoj Općoj bolinici 25. svibnja hospitaliziran je pacijent sa sumnjom na ospice. Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić potvrdio je za Dubrovački vjesnik da je riječ o hrvatskom državljaninu rođenom 1984. godine. "Pacijent živi na području Stona, a prije dva tjedna boravio je na Kosovu, gdje smatramo da se zarazio", rekao je Bekić.

"Pacijent je dobrog općeg stanja i nije cijepljen. Mislimo da je izolirani slučaj, međutim nećemo znati dok ne dobijemo sve nalaze. Još jednom treba apelirati na građanstvo koji se nije cijepilo da se cijepi protiv ospica jer Dubrovnik je turistički grad i ne možemo izbjeći ovakve situacije."

Muškarac zaražen ospicama stabilno, ali ne može se isključiti mogućnost da je nekog zarazio

Muškarac iz Stona zaražen ospicama, koji je u petak hospitaliziran u dubrovačkoj Općoj bolnici, u dobrom je stanju i do kraja tjedna bi trebao biti pušten na kućnu njegu, a ne može se isključiti mogućnost da je nekoga zarazio i da se bolest neće dalje širiti, izjavio je u utorak u Dubrovniku ravnatelj zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić.

Lakić je istaknuo kako su djelatnici Zavoda već u petak izašli na teren i obradili sve osobe za koje su uspjeli doznati da su bile u kontaktu sa zaraženim.

“Prvenstveno je riječ o zdravstvenim radnicima Objedinjenog hitnog prijema, ali i pacijentima koji su u jednom trenutku bili u njegovoj blizini pri obradi na OHP.  U njih se još nisu mogli razviti ospice, ali smo radili serološke pretrage, a nalazi će biti gotovi vjerojatno tijekom današnjeg dana”, rekao je Lakić.

“Muškarac je u vrijeme zaraze bio kod kuće, ali se ne može sa sigurnošću znati je li koga zarazio dok se kretao u okolini”, istaknuo je Lakić te pozvao obiteljske i školske liječnike te pedijatre da obrate pozornost na simptome, ali i da nastave pojačano cijepiti.

“Pozivam i roditelje da provjere cjepne statuse svoje djece, a sva djeca koja nisu cijepljena cjepivom Priorix neka se odmah jave pedijatru i školskom liječniku te se odmah dogovore za cijepljenje”, izjavio je Lakić. Istaknuo je kako ima dovoljno cjepiva, a naručene su dodatne doze.

“Oni koji su cijepljeni nisu 100 posto zaštićeni, a oni koji su dvaput cijepljeni su više od 99 posto zaštićeni. Preboljeli su zaštićeni”, dodao je Lakić.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić izjavio je kako je bolnica za slučaj epidemije ekipirana te je osiguran prostor za izolaciju i određen raspored.

Voditelj Odjela za infektologiju OB Dubrovnik dr. Stijepo Đuričić izjavio je kako je pacijent dobro i stabilno te će vrlo brzo biti predviđen za otpust na kućnu njegu.

“Ospice imaju karakterističnu kliničku sliku, nesvojstvenu svim drugim bolestima. Prvi dio bolesti, četverodnevni kataralni stadij u kojem oboljeli ima simptome akutne respiratorne infekcije, dakle kašalj, kihanje i konjuktivitis. Nakon četiri dana razvija se osip čija je distribucija specifična: od čela iza uha pa po licu i vratu preko trupa do ekstremiteta. Treći dan po izbijanju osipa smatra se da oboljeli više nije zarazan za okolinu. U tih sedam dana je razdoblje kad bolesnik može kapljičnim putem zaraziti ljude oko sebe. Inkubacija virusa je od 10 do 12 dana”, opisao je tijek bolesti Đuričić.

Đuričić je naveo kako su komplikacije kod ospica najčešće sekundarne bakterijske infekcije, od laringitisa do upale pluća i encefalitisa.  (Hina)

 

U Mariboru od ospica obolio jednogodišnji dječak

U Sveučilišnom kliničkom centru u Mariboru liječi se jednogodišnji dječak obolio od ospica, javlja mariborski list Večer. Obolio je zbog kontakta sa zaraženim muškarcem.

Kako navodi Večer, dječak je bio u kontaktu s muškarcem koji je doputovao iz Srbije i koji je prije dva tjedna obolio od ospica.

"Dječak je bio identificiran kao slučaj kontakta sa zaraženom osobom te je tad cijepljen protiv ospica. Prethodno nije bio cijepljen jer prema programu cijepljenja još nije dovoljno star. Cijepljenje nakon kontakta sa zaraženim kod dječaka nije uspostavilo pravodobnu zaštitu" - navode u epidemiološkoj službi Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Mariboru.

Dječak ne ide u vrtić. Epidemiolog je identificirao 57 osoba koje su imale kontakt sa zaraženim unutar njegove obitelji i zdravstvene službe, svi su oni pregledani te su poduzete preventivne mjere s čime je mogućnost širenja zaraze ospicama maksimalno ograničena, navode u Nacionalnom institutu za javno zdravlje u Mariboru, prenosi N1.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo