STRANI TISAK

POTVRDILI VELIKO KRIM-ISTRAŽIVANJE Švicarski tužitelji pola godine vode istragu o Mamiću

 Damir Krajač/EPH

Švicarske novine Neue Luzerner Zeitung objavile su u ponedjeljak članak u kojemu se osvrću na događanja u hrvatskom nogometu i pritom otkrivaju da nije samo hrvatski USKOK otvorio istragu protiv prvog dopredsjednika HNS-a Zdravka Mamića.

Uvodno se spominje huliganski ispad na utakmici Hrvatska-Češka koji je očito, kako napominju, bio usmjeren protiv Mamića i njegova klana. No, glavnina teksta zapravo je posvećena istrazi protiv “klana Mamić” - u Hrvatskoj, ali i u Švicarskoj.

“Nogometni skandal: Tragovi u Obwaldenu. Korupcija već neko vrijeme trese hrvatski nogometni svijet. No, sada se organizatorima ušlo u trag koji vodi do Alpnacha”, stoji u naslovu i podnaslovu članka u kojemu glavna tužiteljica kantona Obwaldena, Esther Omlin, potvrđuje da već gotovo pola godine vode kaznenu istragu protiv Mamića i nekih s njim povezanih osoba.

Prema njezinoj izjavi za spomenute novine, radi se o opsežnoj istrazi koja se proteže i na kantone u Zürichu, Tessinu i Ženevi. Istražuju se financijske transakcije “klana Mamić”, a pritom se sumnja da bi se moglo raditi o “fiktivnim isplatama povezanima s transferima igrača, korupciji i pranju novca”.

Međunarodni kriminal

Švicarci su istragu pokrenuli nakon što im je iz Hrvatske, vezano uz otvorene istrage USKOK-a, stigao zahtjev za pružanjem međunarodne pravne pomoći. USKOK, naime, tereti Zdravka Mamića da je zajedno s bratom Zoranom, sinom Marijom i Damirom Vrbanovićem te još dvojicom pomagača izvlačio novac iz Dinama preko off shore tvrtki u raznim zemljama i poreznim oazama. Stoga je od svih tih zemalja, počevši od Austrije, Švicarske i Velike Britanije, preko Hong Konga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Belizea i Gibraltara, zatražena međunarodna pravna pomoć kako bi se provjerili daljnji tijekovi novca isplaćenog na račune tamošnjih off shore tvrtki.

Iako se takvi podaci iz poreznih oaza vrlo teško mogu dobiti, u ovom slučaju na hrvatski su zahtjev vrlo brzo reagirale švicarske vlasti. I to ne samo na način da prikupljaju tražene podatke za potrebe postupka u Hrvatskoj, nego je tamošnje tužiteljstvo zaključilo da imaju elemente za pokretanje vlastite istrage.

Sumnjive transakcije

Središnju ulogu u ovoj istrazi ima tvrtka registrirana u Alpnachu, preko koje se odvijala većina sumnjivih transakcija te cijeli koloplet povezanih društava preko kojih je novac dalje transferiran. Švicarska tužiteljica nije željela odati naziv sporne tvrtke, no, s obzirom na off shore tvrtke koje se spominju u hrvatskoj istrazi, gotovo se sigurno radi o tvrtki Rasport Management AG iz Alpnacha. Riječ je o “offshorki” iza koje stoji, prema optužbi USKOK-a, Mario Mamić. Između ostaloga, u pretresima kod Mamićevih pronađen je dokument u kojemu sadašnji igrač Real Madrida Mateo Kovačić imenuje “Marija Mamića iz Rasport Managementa kao svog punomoćnika”.

Na račun Rasporta Dinamo je ukupno uplatio oko dva milijuna eura, i to za navodne usluge posredovanja u transferu Eduarda da Silve iz Dinama te Marija Mandžukića, Ivice Vrdoljaka, Boška Balabana i Georga Kocha u Dinamo.

U USKOK-ovoj istrazi spominje se i tvrtka Onegoal Limited iz Züricha, na čiji je račun, vezano za navodno posredovanje pri transferu Tina Jedvaja u AS Romu, uplaćeno ukupno 300.000 eura. Sumnja se da iza te tvrtke stoje opet Mario Mamić i jedan od suokrivljenih pomagača Sandro Stipančić. Zadaća državnog odvjetništva Obwalden bila je prikupiti podatke o novčanim transferima predmetnih off shore tvrtki od različitih banaka. U srpnju slijedi ispitivanje svjedoka, a istraga bi mogla biti okončana do kraja kolovoza, nakon čega će javnosti biti dostupno više detalja o njezinim rezultatima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 02:33