PLAVI SVIJET

Pouka nakon incidenta sa sredozemnom medvjedicom: ‘Uznemiravali su je jer neznalice drugo i ne mogu’

Staništa ugrožene vrste moraju se označiti pločama na više stranih jezika, turistima treba podijeliti informativne letke i strogo kažnjavati neodgovorne

Ovo je ekstremni primjer negativnog i protuzakonitog ponašanja u blizini te izuzetno ugrožene životinje. To nije primjereno ponašanje turista i ne može se dogoditi da netko samo tako došeta do strogo zaštićene životinje - kažu iz Plavog svijeta , instituta za istraživanje i zaštitu mora, koji je prekjučer objavio snimku zabilježenu 11. srpnja 2012. na kojoj njemački turisti uznemiravali sredozemnu medvjedicu. U udruzi ne mogu shvatiti da su građani i turisti još uvijek toliko neupućeni u to kako se trebaju ponašati kad ugledaju sredozemnu medvjedicu, ali i neku drugu zaštićenu vrstu.

Uznemiravanje kao igra

Na snimci se jasno vidi kako su se njemački turisti i posada broda koji je stigao u uvalu Grabovica na Cresu približili medvjedici na samo metar udaljenosti. Nakon što su je poprskali vodom, najvjerojatnije da provjere je li živa, nisu se udaljili, nego su je i dalje maltretirali prskanjem i bacanjem kamenčica. Neki od neupućenih turista krenuli su za njom i u more, no medvjedica je pobjegla.

- Nije čudno da sredozemna medvjedica dopusti ljudima da joj se približe. Ona je vrlo miroljubiva životinja, ali se lako uznemiri ako joj netko ugrožava stanište na kojem boravi - ističe Jasna Antolović, biologinja i voditeljica grupe “Sredozemna medvjedica”, koja sustavno istražuje i promatra tu vrstu i njezina staništa više od deset godina.

Biologinja dodaje kako su postavili nekoliko kamera na područjima za koja znaju da na njima obitavaju sredozemne medvjedice, no dvije kamere u Istri razbili su im vandali pa su ih povukli.

Vandali i obavijesti

Antolović ističe da je edukacija posebno važna, zato će biolozi, čim se vrate s terena, postaviti obavijesne ploče s pravilima ponašanja u susretu sa sredozemnom medvjedicom kod 72 špilje na kojima one obitavaju na Jadranu. Ploče s pravilima bit će napisane na četiri jezika tako da i turisti budu bolje upućeni kako se treba ponašati da ne bude novih incidenata.

- Kod nas je sredozemna medvjedica zaštićena još davne 1935. godine Dalmatinskim dekretom, a danas je temeljem Zakona o zaštiti prirode za njezino uznemiravanje i ubijanje predviđena novčana kazna do sto tisuća kuna. No zaštitu moramo provoditi sustavno i učinkovito, od informiranja do kažnjavanja - kaže Antolović.

100 ugroženih vrsta

Nije čudno što se medvjedica pojavila na Cresu. Tamo je viđena i u lipnju prošle godine, a i ovog srpnja, kada je zabilježen incident s njemačkim turistima. Unatoč uvriježenom mišljenju da obitava uglavnom u tom području, ovisno o stanju u okolišu, uznemiravanju te raspoloživosti plijena, mijenja mjesto na kojem se odmara i u kojem boravi.

No morski čovik nije jedina ugrožena vrsta na Jadranu, u našem moru obitava više od 100 vrsta kojima prijeti izumiranje.

- To su uglavnom morski sisavci od kojih imamo devet vrsta dupina i kitova, tri vrste morskih kornjača, 23 vrste hrskavičnih riba su strogo zaštićene, a tri su zaštićene (morski psi, raže). No problem je što su ljudi doista neupućeni u to kako se trebaju ponašati kad vide zaštićenu životinju. Mi smo na našim web stranicama postavili pravila ponašanja pri susretu sa sredozemnom medvjedicom, kitovima i dupinima na hrvatskom i engleskom jeziku, a nadamo se da ćemo u budućnosti tiskati i brošure - napominje Katja Jelić iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Nijemci su se ipak izvukli nekažnjeno?

Svako namjerno uznemiravanje sredozemne medvjedice ili neke druge zaštićene vrste potrebno je prijaviti Upravi za inspekcijske poslove zaštite prirode i nadležnoj policiji ili Državnom zavodu za zaštitu prirode. Inspekcija podnosi prekršajni postupak nadležnom sudu koji izriče novčanu kaznu za počinitelja. Po svemu sudeći njemački turisti, kako smo doznali, ostat će nekažnjeni jer, kako se navodi, teško im je utrvrditi identitet, a vjerojatno su već izvan zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:51