PETAK U BELOM MANASTIRU

Povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Creţu prisustvovat će 6. sjednici Vladinog Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

 Damjan Tadić / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u petak u istočnu Hrvatsku dovodi svoj kabinet na 6. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, kojemu će domaćin biti Beli Manastir.

No, osim ministara i drugih Vladinih dužnosnika te čelnika lokalne i regionalne samouprave, na sjednici će biti i Corina Creţu, povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku, koja će, inače, danas u Vukovaru skupa s Gabrijelom Žalac, ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, imati dijalog s građanima pod nazivom "Kohezijska politika Europske unije - doprinos prosperitetu Slavonije".

Na samoj sjednici Savjeta, prvoj nakon one koja je 20. 7. održana u Vinkovcima, članovima će biti prezentirane aktivnosti u radu Savjeta.

U međuvremenu je, naime, započela provedba Ugovora o savjetodavnim uslugama o rastu i radnim mjestima u Slavoniji, Baranji i Srijemu (RAS Slavonija, Baranja i Srijem) pripremom ekspertnih timova Svjetske banke i predstavljanjem detaljnih aktivnosti za prva četiri mjeseca provedbe Ugovora na pripremnom sastanku u svrhu osnivanja Regionalne radne skupine za provedbu RAS-a Slavonija, Baranja i Srijem. Objavljen je i Javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe projekata EU na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu. Vrijednost poziva je 200 milijuna kuna, a zaprimljeno je 273 zahtjeva.

Za Urbano područje Slavonski Brod u okviru ITU mehanizma objavljen je poziv za strateški projekt: Integrirani program - interpretacijski centar Ivana Brlić Mažuranić (strateški projekt). Poziv je otvoren do 28. 9. 2018., a bespovratna sredstva iznose 13,626.052,50 kuna. Izrađen je i Prijedlog Zakona o potpomognutim područjima te je isti u srpnju Vlada uputila u saborsku proceduru. Svoje aktivnosti izložit će i predstavnici svih ministarstava.

Unazad dva mjeseca, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta s korisnicima u pet istočnih županija potpisalo je četiri ugovora o korištenju sredstava iz fondova EU, za projekte vrijedne 47 mil. kuna, s iznosom potpore 22 mil., čime je u ovim županijama razina ugovaranja dosegla 379 ugovora vrijednih 932 mil. kuna, s iznosom potpore od 476 mil. U razdoblju od prošle sjednice Savjeta, u okviru Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede objavljeno je pet natječaja ukupne vrijednosti 885 milijuna kuna. Na sjednici u Belom Manastiru bit će sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za sufinanciranje izgradnje obilaznice Petrijevaca vrijedan 57,5 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:01