ODGOVOR GONGU

Povjerenik za informiranje: nema pravnog osnova za provedbu inspekcijskog nadzora u Vladi

Zoran Pičuljan
 Dragan Matić / CROPIX

Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan istaknuo je u četvrtak da nema pravnog osnova za provedbu inspekcijskog nadzora u Vladi jer premijer Andrej Plenković i članovi Vlade odbijaju predati dokumentaciju o putovanju na summit pučana u Helsinki prošle godine.

Gong je u utorak pozvao povjerenika za informiranje da postupi prema službenoj dužnosti i pošalje inspekcijski nadzor u Vladu kako bi se mogle utvrditi činjenice u slučaju Helsinki. Gong je pritom ocijenio da Vlada ignorira zakone i potkopava rad Povjerenstva za sukob interesa jer skriva informacije o putovanju Plenkovića i nekoliko ministara Vladinim zrakoplovom u Helsinki.

Pičuljan, međutim, u odgovoru Gongu tvrdi da nema pravnog osnova za provedbu inspekcijskog nadzora po službenoj dužnosti po odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama.

U predmetu na koji ukazuje Gong, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa provodilo je zakonom propisan postupak, u kojem je zatražilo određenu dokumentaciju kako bi moglo donijeti odluku. Sukladno članku 39. stavku 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, u provedbi tog postupka Povjerenstvo ima pravo pribaviti činjenice i dokaze djelovanjem drugih tijela javne vlasti, koje su mu nadležna tijela dužna bez odgode dostaviti.

U tom se predmetu stoga nije radilo o ostvarivanju prava na pristup informacijama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa po odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama, već je za provođenje postupka, pa tako i pribavljenje obavijesti i dokaza od tijela javne vlasti, Povjerenstvo primijenilo odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa, ističe Pičuljan.

U ostvarivanju zaštite prava na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti povjerenik za informiranje odlučuje o žalbama i predstavkama pod uvjetima i u postupku utvrđenom Zakonom o pravu na pristup informacijama.

Sukladno tome i inspektor Ureda povjerenika za informiranje postupa samo u slučaju postojanja nepravilnosti i nezakonitosti u primjeni Zakona o pravu na pristup informacijama, a ne i u slučaju postojanja nepravilnosti i nezakonitosti u primjeni drugih zakona i propisa, napominje Pičuiljan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:07