JEDNOGLASNO PRIHVAĆENO

Povjerenstvo nije pokrenulo postupke protiv Blaženke Divjak i Ranka Ostojića

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.09.2019. u 12:54

Zagreb, 090919.
OS Gracani. Gracani 4a.
U povodu prvoga dana nove skolske godine i ulaska kurikularne reforme Skola za zivot u sve skole diljem Hrvatske ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak posjetila je Osnovnu skolu Gracani. Na fotografiji: Blazenka Divjak.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

Blaženka Divjak

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak nije pokrenulo postupke protiv ministrice obrazovanja Blaženke Divjak te saborskog zastupnika SDP-a i bivšeg ministra Ranka Ostojića.

Blaženka Divjak prijavljena je za sukob interesa zbog sudjelovanja u radnoj skupini koja se bavila izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama gdje je navodno pogodovala znanstvenim fakultetima nauštrb učiteljskih.

- Slijedom svega navedenoga ističemo da ministrica Blaženka Divjak nije bila članica Povjerenstva za izradu nacrta zakona, nego je u postupku sudjelovala isključivo formalno kroz funkciju ministrice obrazovanja, u okviru svoje nadležnosti sukladno zakonu o sustavu državne uprave - poručili su iz Povjerenstva.

Shodno tome, Povjerenstvo je jednoglasno donijelo odluku da se ne pokreće postupak protiv ministrice.

Saborski zastupnik SDP-a Ranko Ostojić prijavljen je Povjerenstvu da je kao ministar unutarnjih poslova svojim odlukama povrijedio psihičko zdravlje policijske službenice koja je prisilno hospitalizirana zbog duševnih problema.

Ta je policajka ujedno prijavila i sve zaposlenike Centra za socijalnu skrb, suce i vještake u svom slučaju, kolege s posla te bivšeg ministra Ostojića.

- Nema podataka da je Ostojić bio upleten u bilo koju navedenu radnju, nema ni podataka o situacijama ili događajima koji bi se mogli povezati s elementima Zakona o sprečavanju sukoba interesa - rekli su iz Povjerenstva.

Povjerenstvo je predložilo nepokretanje postupka, što je jednoglasno prihvaćeno.

Povjerenstvo je ujedno odlučivalo i o županu vukovarsko-srijemskom Boži Galiću, koji je prijavljen jer mu je supruga posjedovala 105 dionica Vodoprivrede Vinkovci. Supruga mu je ondje zaposlena, a taj podatak o posjedovanju dionica nije naveo u svojoj imovinskoj kartici.

Galić se Povjerenstvu očitovao da je učinio previd te je isti dan unio podatak o dionicama u imovinsku karticu. Povjerenstvo je shodno tome odlučilo da je povrijedio sukob interesa te mu je izrečena kazna od 2000 kuna.

Sukob interesa povrijedio je i zamjenik općinskog načelnika Općine Jakovlje Mario Hlad, koji je vlasnik kompanije 4M te je vlasničke ovlasti trebao prebaciti na poslovođu.

Povjerenstvo je objasnilo kako se radi o neznanju dužnosnika koji i dalje vlasničke ovlasti nije promijenio te je shodno tome povrijedio načelo sukoba interesa te je kažnjen s 3000 kuna i dostavljena mu je uputa o razrješenju dužnosti.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo