RAČUN ZA INOVATIVNE LIJEKOVE

POVJERENSTVO ODLUČILO DA JOŠ TROJE DJECE IMA PRAVO NA SKUPI LIJEK Za djecu koja su već završila na respiratoru 'nema medicinske koristi' od Spinraze

Ilustracija
 Ronald Gorsic / HANZA MEDIA

ZAGREB - Povjerenstvo za procjenu opravdanosti primjene lijeka Spinraza je na temelju dosadašnjih rezultata praćenja primjene lijeka, zaključilo kako ima medicinsko opravdanje koristiti Spinrazu kod sve djece s Tipom I bolesti spinalne mišićne atrofije, koja nisu na respiratoru, neovisno o dobi djeteta, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva zdravstva.

"Povjerenstvo za procjenu opravdanosti primjene lijeka Spinraza redovito zasjeda te kontinuirano prati klinička ispitivanja i nove znanstvene spoznaje. Dosad se Povjerenstvo sastalo više puta, zadnji put prije tri dana, te je na osnovu dosadašnjih rezultata praćenja primjene lijeka, zaključilo kako ima medicinsko opravdanje koristiti Spinrazu kod sve djece s Tipom I bolesti spinalne mišićne atrofije koja nisu na respiratoru, neovisno o dobi djeteta", ističe se u priopćenju.

Naime, pojašnjavaju iz Ministarstva, "Tip I bolesti je najteži oblik bolesti gdje djeca vrlo brzo završe na respiratoru i nerijetko dolazi do smrtnog ishoda. Na osnovu najnovijih znanstvenih spoznaja, Povjerenstvo je zaključilo kako se kod sve djece s Tipom bolesti I, koja nisu na respiratoru, donekle može očekivati korist od liječenja Spinrazom. Očekivana korist Spinraze u ovom trenutku nije poznata, a budući je razdoblje od šest mjeseci liječenja neophodno da bi se mogla procijeniti učinkovitost lijeka kod svakog pojedinačnog pacijenta, Povjerenstvo će kod sve djece nakon šest mjeseci primjene lijeka provesti reevaluaciju učinkovitosti Spinraze, kao i sigurnosti za pacijenta obzirom na prateće nuspojave".

Sukladno tome, Povjerenstvo je na posjednjem sastanku, održanom u ponedjeljak, 11. prosinca, odlučilo kako će još troje djece s Tipom I spinalne mišićne atrofije koja nisu na respiratoru, biti stavljena na liječenje Spinrazom.

Iz Ministarstva zdravstva navode da "Povjerenstvo radi prema pravilima medicinske struke, te kako se nigdje u svijetu pacijenti ne liječe pod pritiscima medija, niti političara koji populistički skupljaju političke bodove".

Povjerenstvo će i dalje nastaviti s radom, intenzivno prateći rezultate primjene lijeka u hrvatskim i europskim bolnicama, te će uvažavajući klinička ispitivanja i znanstvene spoznaje o očekivanoj koristi i nuspojavama, uključivati u liječenje sve pacijente za koje će to biti medicinski indicirano, dodaje se.

Račun za prikupljanje sredstava za inovativne lijekove bit će otvoren pri Ministarstvu zdravstva, imat će podračune za pojedine skupine lijekova koji još nisu na listi HZZO-a, a svaka podskupina lijekova imat će posebno Povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka za pojedinu bolest za koju bi novi lijek potencijalno imao pozitivan učinak, stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:41