IZDANO PRIOPĆENJE

Povjerenstvo za etiku HLK-a: Opravdani zahtjevi za pokretanjem disciplinskih postupaka protiv Kujundžića i Petrova

Božo Petrov (lijevo) i Milan Kujundžić (desno)
 CROPIX

Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore (HLK) priopćilo je u četvrtak da je opravdan zahtjev Željka Jovanovića za pokretanjem disciplinskog postupka protiv ministra zdravstva Milana Kujundžića, kao i zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka koji je Ministarstvo zdravstva podnijelo protiv Bože Petrova, oba slučaja vezana su uz izjave povodom smrti mladića Matea Ružića iz Zaprešića.

U priopćenju se navodi da je Časni sud HLK-a u kolovozu 2018. zaprimio zahtjeve za pokretanjem disciplinskih postupaka u vezi s izjavama u medijima o okolnostima smrti Mattea Ružića iz Zaprešića, te ih je proslijedio Povjerenstvu za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a na prethodni postupak.

Zahtjev Jovanovića za pokretanjem postupka protiv Kujundžića opravdan

"Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a nakon provedenog prethodnog postupka donijelo je pozitivno mišljenje, odnosno zauzelo je stav da je zahtjev Željka Jovanovića za pokretanjem disciplinskog postupka protiv Milana Kujundžića opravdan. U odnosu na zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka koji je Ministarstvo zdravstva podnijelo protiv Bože Petrova Povjerenstvo je također zauzelo stav da je zahtjev opravdan", stoji u priopćenju .

Povjerenstvo će mišljenje dostaviti Časnom sudu HLK-a na daljnji postupak. Časni sud može zahtjev podnositelja odbiti, može liječnika osloboditi odgovornosti ili ga proglasiti odgovornim.

U slučaju proglašavanja odgovornim, liječniku se može izreći neka od disciplinskih mjera koje su propisane Pravilnikom o disciplinskom postupku HLK-a. Protiv odluke Časnog suda moguće je podnijeti žalbu Visokom Časnom sudu HLK-a.

Kujundžić je podnio tužbi protiv predsjednika Mosta Bože Petrova, Mostove saborske zastupnice Ines Strenje i saborskog zastupnika SDP-a Željka Jovanovića Državnom odvjetništvu i HLK-u, tvrdeći da su u svojim javnim istupima obmanjivali javnost o okolnosti smrti Mattea Ružića, zbog toga unijeli strah u hrvatsku javnost da sustav hitne pomoći ne funkcionira i nanijeli štetu kredibilitetu hrvatske države.

Jovanović je pak za Kujundžića zatražio pokretanje disciplinskog postupka smatrajući da je svojom izjavom o tragediji u Zaprešiću povrijedio Kodeks medicinske etike i deontologije, kao i da nije časno postupio prema svojim kolegama liječnicima - Ines Strenji i Boži Petrovu, jer je neutemeljenom i paušalnom ocjenom omalovažio njihov rad, znanje i časne namjere u skrbi za pacijente.

Kujundžić je izjavio Hini da je zatečen ocjenom Povjerenstva o opravdanom zahtjevu za pokretanjem disciplinskog postupka protiv Petrova, dok su Strenju oslobodili odgovornosti, ističući kako njezin delikt nije ništa manji.

"Sve troje su postupali iz političkih pobuda, što je kasnije dokazao i obdukcijski nalaz o razlozima smrti mladića. To pokazuje da su zlorabili smrt djeteta u političke svrhe, a ja sam im samo uzvratio političkim jezikom", rekao je Kujundžić.

Kad je riječ o odluci Povjerenstva o Jovanovićevu zahtjevu u odnosu na njega tvrdi kako se radi o procesuiranju zbog verbalnog delikta.

Kujundžić začuđen što će biti procesuiran zbog verbalnog delikta

"Začuđen sam što ću zbog verbalnog delikta biti procesuiran, ali nemam niša protiv, branit ću se pred Časnim sudom", poručio je Kujundžić

Jovanović pak ističe da je Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a odbacilo Kujundžićev zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka protiv njega radi oduzimanja liječničke licence, čime se HLK odupro pritisku Kujundžićeve ministarske moći.

"Istovremeno, pokretanje postupka protiv Kujundžića zbog postupanja suprotno odredbama Kodeksa medicinske etike i deontologije, znači zbog nečasnog postupanja prema svojim kolegama, još je jedna potvrda da mu nije mjesto na čelu ministarstva zdravstva i da premijer Plenković treba dodatno razmisliti o njegovoj smjeni", kaže Jovanović.

Reakciju Bože Petrova na moguće pokretanje disciplinskog postupka protiv njega Hina nije uspjela dobiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:28